IDEAS home Printed from https://ideas.repec.org/a/iif/iifjrn/v20y2005i227p9-122.html
   My bibliography  Save this article

Ekonomik Kriz-Suç İlişkisine Teorik Ve Ampirik Bir Yaklaşım: Muğla Örneği

Author

Listed:
  • Birgül ÇİFTÇİ

    (Muğla Üniversitesi)

  • Ozan BAHAR

    (Muğla Üniversitesi)

Abstract

Ekonomik krizler, insan yaşamını ekonomik olduğu kadar sosyolojik, psikolojik ve kültürel açıdan da çok olumsuz etkilemektedir. Krizle birlikte artan işsizlik, yoksulluk, gelir eşitsizliği gibi olumsuzluklar insanları suça daha çok teşvik eden faktörler olarak ortaya çıkmaktadır. Bu bağlamda, yapılan çalışma ile Türkiye’de meydana gelen Kasım 2000 ve Şubat 2001 ekonomik krizlerinin; örneklem olarak seçilen Muğla ilinden yola çıkarak, suç oranlarında bir artışa neden olup olmadığının araştırılması amaçlanmaktadır. Merton’un anomi kuramından faydalanılarak hazırlanan çalışmanın yöntemi, literatür taramasına dayandırılarak ikincil verilerin kullanılması ile oluşturulmuştur. Elde edilen sonuçlara göre ise; Muğla ilinde krizle birlikte kapanan fi rmaların sayısının ve işsizliğin arttığı, yeni açılan fi rma sayısının azaldığı, buna bağlı olarak da şahsa ve mala karşı işlenen suçlarda kriz sonrası çok büyük ve önemli oranlarda artışların olduğu görülmektedir. Buradan hareketle, yaşanan ekonomik krizlerin suç oranlarında artışa neden olduğunu söylemek mümkündür.

Suggested Citation

  • Birgül ÇİFTÇİ & Ozan BAHAR, 2005. "Ekonomik Kriz-Suç İlişkisine Teorik Ve Ampirik Bir Yaklaşım: Muğla Örneği," Iktisat Isletme ve Finans, Bilgesel Yayincilik, vol. 20(227), pages 9-122.
  • Handle: RePEc:iif:iifjrn:v:20:y:2005:i:227:p:9-122
    as

    Download full text from publisher

    To our knowledge, this item is not available for download. To find whether it is available, there are three options:
    1. Check below whether another version of this item is available online.
    2. Check on the provider's web page whether it is in fact available.
    3. Perform a search for a similarly titled item that would be available.

    Corrections

    All material on this site has been provided by the respective publishers and authors. You can help correct errors and omissions. When requesting a correction, please mention this item's handle: RePEc:iif:iifjrn:v:20:y:2005:i:227:p:9-122. See general information about how to correct material in RePEc.

    If you have authored this item and are not yet registered with RePEc, we encourage you to do it here. This allows to link your profile to this item. It also allows you to accept potential citations to this item that we are uncertain about.

    We have no bibliographic references for this item. You can help adding them by using this form .

    If you know of missing items citing this one, you can help us creating those links by adding the relevant references in the same way as above, for each refering item. If you are a registered author of this item, you may also want to check the "citations" tab in your RePEc Author Service profile, as there may be some citations waiting for confirmation.

    For technical questions regarding this item, or to correct its authors, title, abstract, bibliographic or download information, contact: Ali Bilge (email available below). General contact details of provider: http://iif.com.tr .

    Please note that corrections may take a couple of weeks to filter through the various RePEc services.

    IDEAS is a RePEc service. RePEc uses bibliographic data supplied by the respective publishers.