IDEAS home Printed from https://ideas.repec.org/a/iif/iifjrn/v20y2005i227p64-66.html
   My bibliography  Save this article

Türkiye Ekonomi Kurumu 75 Yaşında

Author

Listed:
  • Erdinç TOKGÖZ

    (Türkiye Ekonomi Kurumu Eski Başkanı)

Abstract

Genç ve deneyimsiz Cumhuriyet Hükümeti 1929 yılında içten ve dıştan kaynaklanan ekonomik sorunları çözmede ciddi güçlüklerle karşılaştı. Ulusal Merkez Bankası’nın olmadığı ve serbest ticaret rejiminin egemen olduğu bir düzende Hükümet artan dış açığa bağlı olarak TL.’nin hızla değer kaybetmesi olgusuyla karşı karşıya kalmıştı. Başbakan İsmet Paşa’nın 12 Aralık 1929’da, TBMM’de yaptığı krizin boyutların ve alınacak karşı önlemleri açıklayan sert ve kararlı konuşması, yeni bir iktisadi düzene geçileceğini ortaya koymuştu. TBMM’nin oybirliği ile Hükümete güvenini tazelemesi bu geçişin hızlanmasını kolaylaştırmıştı. Ulusal birlik ve beraberliği öne çıkaran Başbakan şöyle diyordu: “Herşeyden evvel vatandaş ve devlet olarak birbirimize güvenerek, birbirimize yardım ederek ve dayanarak bu yeni mücadeleyi, milli para, milli iktisat, milli tasarruf mücadelesini ne olursa olsun başaracağımıza güven duymalıyız.” Devletin kurucuları rahatsız eden ve 1929 yılının sonunda ülkenin “Milli Para Krizi”ne girmesinde belirleyici olan olumsuz gelişme şöyle açıklanabilir: Lozan Anlaşması’na ekli Ticaret Sözleşmesi’nin 18.maddesi uyarınca beş yıllık süre için, ithalatta 1 Eylül 1916 tarihli Osmanlı Gümrük Tarifesi uygulanacaktı. Yani gümrük vergileri (% 6-12) düşük düzeyde ve sabit tutulacaktı. Ayrıca dış ticarette tarife dışı engeller de kaldırılacaktı. Dolayısıyla Hükümet Ağustos 1929’a kadar dış ticarette korumacı olmamış veya olamamıştır. Gelişmeleri çok iyi izleyen ithalatçı ve spekülatörler, yeni gümrük tarifesi yürürlüğe girmeden önce “ucuzken al pahalıyken sat” görüşüyle aşırı ithalat yaptılar. 1929 yılı sonunda ihracat azalırken ithalat hızla artınca “dış açık” katlanmış ve 50 milyon TL’den 101 milyona çıkmıştı. Ülkenin dış borçları artarken, TL döviz piyasalarında değer kaybetmişti. Örneğin İngiliz Lirasının fi yatı 956 kuruştan 1125 kuruşa yükselmişti. Ayrıca Ekim 1929’da ABD’de başlayan ve S.Rusya dışındaki tüm ülkelerde yıkıcı etkiler yapan “Büyük Buhran” Türkiye’de tarım ürünleri fi yatlarının hızla düşmesine neden olmuş ve ihracat geliri azalmıştı. Örneğin tütün fiyatı 71 kuruştan 30 kuruşa, buğday fi yatı 13.5 kuruştan 3.5 kuruşa düşmüştü. İhracatta 1928 yılının düzeyine yeniden çıkmak için Türkiye 10 yıl beklemek zorunda kalmıştı. 13 Aralık tarihli Hakimiyeti Milliye Gazetesi başyazarı Siirt Milletvekili Mahmut Bey (Soydan) yazısını şöyle bitirmişti:

Suggested Citation

  • Erdinç TOKGÖZ, 2005. "Türkiye Ekonomi Kurumu 75 Yaşında," Iktisat Isletme ve Finans, Bilgesel Yayincilik, vol. 20(227), pages 64-66.
  • Handle: RePEc:iif:iifjrn:v:20:y:2005:i:227:p:64-66
    as

    Download full text from publisher

    To our knowledge, this item is not available for download. To find whether it is available, there are three options:
    1. Check below whether another version of this item is available online.
    2. Check on the provider's web page whether it is in fact available.
    3. Perform a search for a similarly titled item that would be available.

    More about this item

    Statistics

    Access and download statistics

    Corrections

    All material on this site has been provided by the respective publishers and authors. You can help correct errors and omissions. When requesting a correction, please mention this item's handle: RePEc:iif:iifjrn:v:20:y:2005:i:227:p:64-66. See general information about how to correct material in RePEc.

    If you have authored this item and are not yet registered with RePEc, we encourage you to do it here. This allows to link your profile to this item. It also allows you to accept potential citations to this item that we are uncertain about.

    We have no bibliographic references for this item. You can help adding them by using this form .

    If you know of missing items citing this one, you can help us creating those links by adding the relevant references in the same way as above, for each refering item. If you are a registered author of this item, you may also want to check the "citations" tab in your RePEc Author Service profile, as there may be some citations waiting for confirmation.

    For technical questions regarding this item, or to correct its authors, title, abstract, bibliographic or download information, contact: Ali Bilge (email available below). General contact details of provider: http://iif.com.tr .

    Please note that corrections may take a couple of weeks to filter through the various RePEc services.

    IDEAS is a RePEc service. RePEc uses bibliographic data supplied by the respective publishers.