IDEAS home Printed from https://ideas.repec.org/a/iif/iifjrn/v19y2004i215p108-120.html
   My bibliography  Save this article

Küresel Jeo-Ekonomik Mücadele ve ABD’nin Petrol Politikaları

Author

Listed:
  • Cem ENGİN

    (Marmara Üniversitesi)

Abstract

21. yüzyıla damgasını vurabilecek en belirleyici özellik, enerji kaynaklarına sahip olma isteği ve beraberinde ortaya çıkan jeo-ekonomik mücadeledir. Günümüzde yeni dünya düzeninin tesis edilmesi sürecinde, en fazla ön plana çıkan husus “enerji arz güvenliği”dir. Yeni ve yenilenebilir enerji kaynakları olarak nitelendirilen kaynakların ise, kısa ve orta vadede petrolü ikame etmesi pek mümkün görülmemektedir. Dolayısıyla, gelecekte de, jeo-ekonomik güç merkezleri olarak kabul edilen ülkeler ile gelişmekte olan ülkeler arasında özellikle enerji kaynaklarının paylaşımı konusunda farklı bölgelerde olası sıcak çatışmaların yaşanması kaçınılmaz bir gerçektir. Bunun en güzel ve en iyi kanıtı halen yanı başımızda devam etmekte olan Irak müdahalesidir. Gelecekte, en az enerji arz güvenliği kadar enerji kaynaklarının paylaşımı konusunun da önem kazanacağını ileri sürmek hiç de yanlış olmayacaktır. Geleceğin hem ekonomik hem de stratejik anlamdaki süper ülke adayı Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC), hacmi gereği ABD’nin petrol ve doğal gaz konusunda da en önemli rakiplerinden birisi olma yolundadır. ÇHC, özellikle yeni yüzyılın gözdesi olacağı anlaşılan Hazar Bölgesi ülkelerinden enerji kaynakları temin etmek üzere çeşitli projeler geliştirmeye çalışmaktadır. Ancak, hızla artan tüketimlerini sadece bu bölgeden karşılamaları imkânsız olduğundan, 21. yüzyılın en kritik ekonomik çekim merkezi olmasına neredeyse kesin gözüyle bakılan ÇHC’nin de, bugün iştahları yeniden kabartan Orta Doğu petrolüne de ilgisinin giderek artacağı tahmin edilmektedir.

Suggested Citation

  • Cem ENGİN, 2004. "Küresel Jeo-Ekonomik Mücadele ve ABD’nin Petrol Politikaları," Iktisat Isletme ve Finans, Bilgesel Yayincilik, vol. 19(215), pages 108-120.
  • Handle: RePEc:iif:iifjrn:v:19:y:2004:i:215:p:108-120
    as

    Download full text from publisher

    To our knowledge, this item is not available for download. To find whether it is available, there are three options:
    1. Check below whether another version of this item is available online.
    2. Check on the provider's web page whether it is in fact available.
    3. Perform a search for a similarly titled item that would be available.

    More about this item

    Statistics

    Access and download statistics

    Corrections

    All material on this site has been provided by the respective publishers and authors. You can help correct errors and omissions. When requesting a correction, please mention this item's handle: RePEc:iif:iifjrn:v:19:y:2004:i:215:p:108-120. See general information about how to correct material in RePEc.

    If you have authored this item and are not yet registered with RePEc, we encourage you to do it here. This allows to link your profile to this item. It also allows you to accept potential citations to this item that we are uncertain about.

    We have no bibliographic references for this item. You can help adding them by using this form .

    If you know of missing items citing this one, you can help us creating those links by adding the relevant references in the same way as above, for each refering item. If you are a registered author of this item, you may also want to check the "citations" tab in your RePEc Author Service profile, as there may be some citations waiting for confirmation.

    For technical questions regarding this item, or to correct its authors, title, abstract, bibliographic or download information, contact: Ali Bilge (email available below). General contact details of provider: http://iif.com.tr .

    Please note that corrections may take a couple of weeks to filter through the various RePEc services.

    IDEAS is a RePEc service. RePEc uses bibliographic data supplied by the respective publishers.