IDEAS home Printed from https://ideas.repec.org/a/iif/iifjrn/v18y2003i209p52-61.html
   My bibliography  Save this article

Karar Vermede Etkinliği Artıran Bir Yöntem: Analitik Hiyerarşi Süreci Ve Mağaza Seçimine Uygulanması

Author

Listed:
  • Arzu TEKTAŞ

    (Boğaziçi Üniversitesi)

  • Ayfer HORTAÇSU

    (Boğaziçi Üniversitesi)

Abstract

Günümüzde artan rekabet koşulları, çeşitli ve çelişebilen amaçlar ve gittikçe çoğalan alternatifler, karar verme sürecini karmaşık hale getirmektedir. Salt sezgisel yaklaşımların yeterli olamayabileceği bu durumlarda bir karar destek aracı olan Analitik Hiyerarşi Süreci (AHS)’nden yararlanılabilir. AHS sayısal ve niteliksel kriterleri bir hiyerarşi halinde tanımlayarak kriterlerin son karardaki göreceli ağırlıklarını hesaplar. Bu ağırlıkları kullanarak, sistematik bir yaklaşımla en doğru alternatif seçilebilir. AHS, başta ekonomi, finans, pazarlama ve politika alanlarında olmak üzere çok çeşitli problemlere mikro ve makro düzeyde uygulanmıştır. Bu çalışmada AHS gerçek bir karar problemine, perakendecilik sektöründe bir şirketin mağaza yeri seçimi kararına uygulanmıştır. Alternatifler arasından perakendecinin amaç ve önceliklerine en uygun mağazayı seçmek için seçim kriterleri belirlenmiş, hiyerarşi geliştirilmiş ve kriterler hesaplanan ağırlıklara göre önceliklendirilmiştir. Seçilen kriterler ve geliştirilen hiyerarşi, amaçlarına en uygun mağazayı seçmek isteyen karar vericilere destek olabilir.

Suggested Citation

  • Arzu TEKTAŞ & Ayfer HORTAÇSU, 2003. "Karar Vermede Etkinliği Artıran Bir Yöntem: Analitik Hiyerarşi Süreci Ve Mağaza Seçimine Uygulanması," Iktisat Isletme ve Finans, Bilgesel Yayincilik, vol. 18(209), pages 52-61.
  • Handle: RePEc:iif:iifjrn:v:18:y:2003:i:209:p:52-61
    as

    Download full text from publisher

    To our knowledge, this item is not available for download. To find whether it is available, there are three options:
    1. Check below whether another version of this item is available online.
    2. Check on the provider's web page whether it is in fact available.
    3. Perform a search for a similarly titled item that would be available.

    More about this item

    Statistics

    Access and download statistics

    Corrections

    All material on this site has been provided by the respective publishers and authors. You can help correct errors and omissions. When requesting a correction, please mention this item's handle: RePEc:iif:iifjrn:v:18:y:2003:i:209:p:52-61. See general information about how to correct material in RePEc.

    If you have authored this item and are not yet registered with RePEc, we encourage you to do it here. This allows to link your profile to this item. It also allows you to accept potential citations to this item that we are uncertain about.

    We have no bibliographic references for this item. You can help adding them by using this form .

    If you know of missing items citing this one, you can help us creating those links by adding the relevant references in the same way as above, for each refering item. If you are a registered author of this item, you may also want to check the "citations" tab in your RePEc Author Service profile, as there may be some citations waiting for confirmation.

    For technical questions regarding this item, or to correct its authors, title, abstract, bibliographic or download information, contact: Ali Bilge (email available below). General contact details of provider: http://iif.com.tr .

    Please note that corrections may take a couple of weeks to filter through the various RePEc services.

    IDEAS is a RePEc service. RePEc uses bibliographic data supplied by the respective publishers.