IDEAS home Printed from https://ideas.repec.org/a/iif/iifjrn/v17y2002i195p71-79.html
   My bibliography  Save this article

Türk Bankacılık Sektöründe Füzyon

Author

Listed:
  • N. Oğuzhan ALTAY

    (Ege Üniversitesi)

Abstract

Türk bankacılık sektöründe banka birleşme ve satın almaları bir strateji olarak izlenmemiş ve çok az örnekler dışında da füzyon gerçekleşmeleri mümkün olmamıştır. 1980 öncesi dönem hariç tutulduğunda son yirmi yıldır bankacılıkta birleşme ve satın almalar ya da devirler iki yöntemle gerçekleşmiştir. Bunlar, kamu bankalarına devir ile Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devir şeklindedir. Bu çalışmada füzyon kavramının bankacılık açısından kapsamı açıklanarak, Türk bankacılığında füzyon gerçekleşmeleri Osmanlı’dan günümüze verilmekte ve iki bankanın ayrı kamu bankalarına devredilmesi sonrası devralan bankaların etkinlikleri -verimlilikleri- analiz edilmektedir. Analize konu olan bankalar, TÖBANK devri sonrası T. Halk Bankası ile Denizcilik Bankası devri sonrası T. Emlak Bankası’dır. 1992 yılında gerçekleşen bu devirlerin etkileri 1993 ve 1994 yılları için devralan bankaların bilançolarından hareketle etkinlik rasyoları kulanılarak analiz edilmiştir. Ortaya çıkan sonuçlar bankaların bilançolarında olumlu bir etki yaratmamıştır.

Suggested Citation

  • N. Oğuzhan ALTAY, 2002. "Türk Bankacılık Sektöründe Füzyon," Iktisat Isletme ve Finans, Bilgesel Yayincilik, vol. 17(195), pages 71-79.
  • Handle: RePEc:iif:iifjrn:v:17:y:2002:i:195:p:71-79
    as

    Download full text from publisher

    To our knowledge, this item is not available for download. To find whether it is available, there are three options:
    1. Check below whether another version of this item is available online.
    2. Check on the provider's web page whether it is in fact available.
    3. Perform a search for a similarly titled item that would be available.

    More about this item

    Statistics

    Access and download statistics

    Corrections

    All material on this site has been provided by the respective publishers and authors. You can help correct errors and omissions. When requesting a correction, please mention this item's handle: RePEc:iif:iifjrn:v:17:y:2002:i:195:p:71-79. See general information about how to correct material in RePEc.

    If you have authored this item and are not yet registered with RePEc, we encourage you to do it here. This allows to link your profile to this item. It also allows you to accept potential citations to this item that we are uncertain about.

    We have no bibliographic references for this item. You can help adding them by using this form .

    If you know of missing items citing this one, you can help us creating those links by adding the relevant references in the same way as above, for each refering item. If you are a registered author of this item, you may also want to check the "citations" tab in your RePEc Author Service profile, as there may be some citations waiting for confirmation.

    For technical questions regarding this item, or to correct its authors, title, abstract, bibliographic or download information, contact: Ali Bilge (email available below). General contact details of provider: http://iif.com.tr .

    Please note that corrections may take a couple of weeks to filter through the various RePEc services.

    IDEAS is a RePEc service. RePEc uses bibliographic data supplied by the respective publishers.