IDEAS home Printed from https://ideas.repec.org/a/ihu/ihujur/v1y2016i2p253-276.html
   My bibliography  Save this article

Medjugorje'yi Anlamak: Meryem Ana'nın Görünmesi Hadisesine İbn Halduncu Bir Yaklaşım

Author

Listed:
  • James V. Spickard

    (Redlands Üniversitesi)

Abstract

Sosyologlar, Bosna-Hersek'in Medjugorje köyünde meydana gelen Meryem Ana'nın görünme olayına dair bildirilenleri (1981 yılında başlamış olan) genellikle dini hadiseler olarak ele alır. Bu bölgede daha sonra patlak veren savaş diğer taraftan etnik bir çatışma olarak biçimlendirilmiştir ve aynı zamanda iddialara göre dini çizgiler üzerinden ayrım gösterir. Bu söylemsel ayrım, 'din' ve 'etnisite' kavramlarının esas olarak farklı türler olarak ele alınmalarından kaynaklanır. Bu tarz bir ele alış, alışagelmiş sosyolojik bir mahiyet taşır. Standart bakış açısından ele alındığında, "din" inançlar ve örgütlerle ilişkiliyken, 'etnisite' kabileye aittir; nihayetinde biyolojik ve kalıtımsaldır. Batılı sosyologların aksine, İbn Haldun, herkesin çok iyi bildiği üzere aynı kavramsal kaynakları din ve etnisiteye uygulamış; her ikisini de "grup hissiyatı"nın olası kaynakları olarak görmüştür. Her ikisi de çatışma ve değişiklik anlarında grup kimliklerinin sürdürülmesini sağlayabilir ve bunu aynı şekilde yapar. Bu makalede "Medjugorje'de yaşanan mucizeler" güneybatı Bosna'nın yerel olarak teşkil edilmiş 'etnik' kimlikleri bağlamına yerleştirilmiş ve bu doğrultuda Ibn Haldun'a ait yaklaşım değerlendirilmiştir. Bu değerlendirme, hem din hem de etnisitenin grup arasındaki ayrımları arttırmak için kullanılan karmaşık yolları izlenmektedir. Ibn Haldun'a ait yaklaşımın 'mucizelerin' ya da Bosna çatışmasını yönlendiren enstrümantalizmin dinamiklerini yeterli şekilde yakalamadığı sonucuna varılmıştır.

Suggested Citation

  • James V. Spickard, 2016. "Medjugorje'yi Anlamak: Meryem Ana'nın Görünmesi Hadisesine İbn Halduncu Bir Yaklaşım," Journal of Ibn Haldun Studies [İbn Haldun Çalışmaları Dergisi], Ibn Haldun University, vol. 1(2), pages 253-276, July.
  • Handle: RePEc:ihu:ihujur:v:1:y:2016:i:2:p:253-276
    DOI: 10.36657/ihcd.2016.12
    as

    Download full text from publisher

    File URL: https://journal.ihu.edu.tr/index.php/ihu1/article/view/26
    Download Restriction: no

    File URL: https://doi.org/10.36657/ihcd.2016.12
    Download Restriction: no

    File URL: https://libkey.io/10.36657/ihcd.2016.12?utm_source=ideas
    LibKey link: if access is restricted and if your library uses this service, LibKey will redirect you to where you can use your library subscription to access this item
    ---><---

    Corrections

    All material on this site has been provided by the respective publishers and authors. You can help correct errors and omissions. When requesting a correction, please mention this item's handle: RePEc:ihu:ihujur:v:1:y:2016:i:2:p:253-276. See general information about how to correct material in RePEc.

    If you have authored this item and are not yet registered with RePEc, we encourage you to do it here. This allows to link your profile to this item. It also allows you to accept potential citations to this item that we are uncertain about.

    We have no bibliographic references for this item. You can help adding them by using this form .

    If you know of missing items citing this one, you can help us creating those links by adding the relevant references in the same way as above, for each refering item. If you are a registered author of this item, you may also want to check the "citations" tab in your RePEc Author Service profile, as there may be some citations waiting for confirmation.

    For technical questions regarding this item, or to correct its authors, title, abstract, bibliographic or download information, contact: Sönmez Çelik (email available below). General contact details of provider: https://edirc.repec.org/data/ibihutr.html .

    Please note that corrections may take a couple of weeks to filter through the various RePEc services.

    IDEAS is a RePEc service. RePEc uses bibliographic data supplied by the respective publishers.