IDEAS home Printed from https://ideas.repec.org/a/ege/journl/v10y2010i2p597-611.html
   My bibliography  Save this article

Demokrasinin Temel Ilkeleri ve Modern Demokrasi Kuramlari

Author

Listed:
  • Nesrin Demir

    (Pamukkale Universitesi, Iktisadi ve Idari Bilimler Fakultesi, Calisma Ekonomisi ve Endustri Iliskileri Bolumu)

Abstract

Genel olarak bakildiginda, halkin yonetimi anlamina gelen demokrasinin tarih boyunca farkli toplumlar tarafindan farkli uygulamalarla bugune geldigi gorulur. Toplumlar, demokrasiyi kendi sosyo-ekonomik, politik ve hukuksal yapilarina gore farkli bir bicimde yasamislardir. Demokrasi, klasik Yunan doneminden bugune degin, farkli bakis acilarindan irdelenmis ve ancak 20yy’da itibar gormeye baslamistir. Bugun, saygin bir yere sahip olan demokrasi, bir siyasal rejim olarak insan haklarinin gerceklestigi duzeni temsil etmektedir. Demokrasinin temel ilkeleri olan; ozgurluk ve esitlik, siyasal temsil, siyasal katilim ve haklar demokrasinin hicbir zaman prosedurlere ya da kurumlara indirgenemez olma ozelligini ortaya koymaktadir. Demokrasi realist demokrasi kuramlarinda yer aldigi gibi, yani demokratik olarak kabul edilen mevcut yonetim bicimlerinin ortak ozellikleri olan asgari usul sartlarina gore degerlendirildigi takdirde demokrasi kavrami yeterince anlasilmamis olur. Cunku siradan bir demokrasi bu sartlardan cok daha fazla niteliklere sahiptir. 20yy’dan once ortaya cikan modern demokrasi kuramlarinin onculleri bugune kadar tartisilan klasik demokrasi kuramlaridir. Gelismis demokrasi bakis acisindan incelendiginde bu kuramlarin kendine ozgu belli kisitlamalari oldugu goze carpmaktadir. Modern demokrasi kuramlari bu eksikligi ortaya koymakla birlikte kuramlar karsilastirildiginda bunlarinda zayif ve guclu yonleri ortaya cikmaktadir. Bugun genel kabul goren ve gerek siyasi gerek akademik ve gerekse sosyal platformlarda sik sik tartisilan demokrasi kavrami yaygin bir sekilde sorun cozucu olarak bakilmaktadir. Diger taraftan tum yonleri ile alindiginda sorun uretici yani da gozlemlenebilmektedir.

Suggested Citation

  • Nesrin Demir, 2010. "Demokrasinin Temel Ilkeleri ve Modern Demokrasi Kuramlari," Ege Academic Review, Ege University Faculty of Economics and Administrative Sciences, vol. 10(2), pages 597-611.
  • Handle: RePEc:ege:journl:v:10:y:2010:i:2:p:597-611
    as

    Download full text from publisher

    File URL: http://www.onlinedergi.com/MakaleDosyalari/51/PDF2010_2_9.pdf
    Download Restriction: no

    File URL: http://www.onlinedergi.com/eab/arsiv/arsivDetay.aspx?yil=2010&peryot=2
    File Function: Website of the journal issue
    Download Restriction: no
    ---><---

    More about this item

    Keywords

    Demokrasi Kuramlari; Ozgurluk; Esitlik;
    All these keywords.

    JEL classification:

    • D69 - Microeconomics - - Welfare Economics - - - Other
    • K00 - Law and Economics - - General - - - General (including Data Sources and Description)

    Statistics

    Access and download statistics

    Corrections

    All material on this site has been provided by the respective publishers and authors. You can help correct errors and omissions. When requesting a correction, please mention this item's handle: RePEc:ege:journl:v:10:y:2010:i:2:p:597-611. See general information about how to correct material in RePEc.

    If you have authored this item and are not yet registered with RePEc, we encourage you to do it here. This allows to link your profile to this item. It also allows you to accept potential citations to this item that we are uncertain about.

    We have no bibliographic references for this item. You can help adding them by using this form .

    If you know of missing items citing this one, you can help us creating those links by adding the relevant references in the same way as above, for each refering item. If you are a registered author of this item, you may also want to check the "citations" tab in your RePEc Author Service profile, as there may be some citations waiting for confirmation.

    For technical questions regarding this item, or to correct its authors, title, abstract, bibliographic or download information, contact: Baris Gök (email available below). General contact details of provider: https://edirc.repec.org/data/iiegetr.html .

    Please note that corrections may take a couple of weeks to filter through the various RePEc services.

    IDEAS is a RePEc service. RePEc uses bibliographic data supplied by the respective publishers.