IDEAS home Printed from https://ideas.repec.org/a/tek/journl/v5y2016i1p1-24.html
   My bibliography  Save this article

BELİTSEL YAKLAŞIM, İKTİSAT VE Von NEUMANN’IN KAYGILARI

Author

Listed:
  • Hasan Ersel

    (Sabancı Üniversitesi)

Abstract

Modern belitsel yaklaşım David Hilbert tarafından geliştirilmiştir. Hilbert bu yaklaşımı önce geometriye sonra fiziğe uygulamıştır. Hilbert’in belitsel yaklaşım anlayışı zaman içinde evrilmiş ve matematik ve fizik alanlarındaki çalışmaları arasında önemli farklılıklar göstermiştir. Hilbert’in matematiğin tutarlılığını göstermek konusundaki derin ilgisi onu “biçimsel belitsel yaklaşıma” dayanmaya yönlendirmiştir. Buna karşılık Hilbert belitsel yaklaşımın fizikte katı bir biçimde uygulanamayacağını görmüş, fizikte ve daha sonra “esnek belitsel yaklaşım” olarak adlandırılan daha gevşek bir yaklaşımı izlemiştir. Hilbert bilim dünyası üzerinde çok büyük bir etki yapmıştı. Onun geliştirdiği belitsel yaklaşım, özellikle Bourbaki’nin çalışmalarının katkısıyla, matematikte yaygın olarak kullanılmış, fizik ve iktisat dahil diğer bilim alanlarındaki araştırmacıların dikkatini çekmiştir. Belitsel yaklaşım iktisada üç değerli bilim insanının çalışmaları yoluyla kazandırılmıştır. Bunlar John von Neumann, Gerard Debreu ve Kenneth J. Arrow’dur. Gerard Debreu, Bourbaki’nin biçimsel belitsel yaklaşımını izleyerek Walras’gil genel denge kuramının biçimselleştirilmesi üzerinde çalışmış ve tutarlılığını göstermiştir. Von Neumann ve Arrow ise aynı yaklaşımı tamamen yeni iki araştırma alanını, sırasıyla oyun kuramı ve toplumsal tercih kuramı, geliştirmek için kullanmışlardır. Belitsel yaklaşımı iktisatta kullanmalarının benzerliğine rağmen, von Neumann, bu yaklaşımın genelde bilim alanında kullanılmasına yönelttiği eleştirileriyle, Debreu ve Arrow’dan farklı konumda görülebilir. Von Neumann, iktisada belirtik biçimde gönderme yapmamakla birlikte, hem fizik alanında yaptığı çalışmalarda hem de yöntem konusundaki görüşlerinde, biçimsel belitsel yaklaşımın “matematiğin estetiğine” kapılma tehlikesine açık olduğu uyarısını yapmıştır. Von Neumann’ın bu konudaki çözümü matematiğin katı biçimselciliği ile bilimsel araştırma alanının gereksinimleri arasında belirtik ve etkin bir ödünleşim kurulmasıdır. Bunun bilim insanı ile matematikçi arasında güçlü bir işbirliği gerektirdiği açıktır.

Suggested Citation

  • Hasan Ersel, 2016. "BELİTSEL YAKLAŞIM, İKTİSAT VE Von NEUMANN’IN KAYGILARI," Ekonomi-tek - International Economics Journal, Turkish Economic Association, vol. 5(1), pages 1-24, January.
  • Handle: RePEc:tek:journl:v:5:y:2016:i:1:p:1-24
    as

    Download full text from publisher

    File URL: http://ekonomitek.org/pdffile/no13_makale1.pdf
    Download Restriction: no
    ---><---

    More about this item

    Keywords

    Belitsel yaklaşım; Debreu; biçimsel belitsel yaklaşım; von Neumann; esnek belitsel yaklaşım;
    All these keywords.

    JEL classification:

    • B16 - Schools of Economic Thought and Methodology - - History of Economic Thought through 1925 - - - Quantitative and Mathematical
    • B23 - Schools of Economic Thought and Methodology - - History of Economic Thought since 1925 - - - Econometrics; Quantitative and Mathematical Studies
    • B41 - Schools of Economic Thought and Methodology - - Economic Methodology - - - Economic Methodology
    • C02 - Mathematical and Quantitative Methods - - General - - - Mathematical Economics

    Statistics

    Access and download statistics

    Corrections

    All material on this site has been provided by the respective publishers and authors. You can help correct errors and omissions. When requesting a correction, please mention this item's handle: RePEc:tek:journl:v:5:y:2016:i:1:p:1-24. See general information about how to correct material in RePEc.

    If you have authored this item and are not yet registered with RePEc, we encourage you to do it here. This allows to link your profile to this item. It also allows you to accept potential citations to this item that we are uncertain about.

    We have no bibliographic references for this item. You can help adding them by using this form .

    If you know of missing items citing this one, you can help us creating those links by adding the relevant references in the same way as above, for each refering item. If you are a registered author of this item, you may also want to check the "citations" tab in your RePEc Author Service profile, as there may be some citations waiting for confirmation.

    For technical questions regarding this item, or to correct its authors, title, abstract, bibliographic or download information, contact: Ercan Uygur (email available below). General contact details of provider: https://edirc.repec.org/data/tekkkea.html .

    Please note that corrections may take a couple of weeks to filter through the various RePEc services.

    IDEAS is a RePEc service. RePEc uses bibliographic data supplied by the respective publishers.