IDEAS home Printed from https://ideas.repec.org/a/iif/iifjrn/v21y2006i249p72-80.html
   My bibliography  Save this article

Tatmini arttıkça bağlılık artar mı? Örgütsel bağlılık ve iş tatmini kavramları. “Kamu ve özel sektörde çalışanların algı farklılıklarının analizi”

Author

Listed:
  • Uğur ZEL

    (Genelkurmay Personel Başkanlığı)

  • H. Nejat BASIM

    (Kho Savunma Bilimleri Enstitüsü)

Abstract

“İş tatmini” ve “örgütsel bağlılık” kavramları arasındaki ilişkiyi ortaya çıkarmaya yönelik araştırmalar son 20 yılda daha önceki döneme kıyasla önemli oranda artmıştır. Genel bir değerlendirme ile, iki kavram arasındaki temel fark, “işimi seviyorum” ve “çalıştığım örgütü seviyorum” şeklinde özetlenebilir. Her ne kadar bu iki değişken arasında kesin olumlu yönde bir ilişki olacağı varsayılmışsa da, bu ilişkinin olumluluğunu ve etki yönünü tutarlı bir biçimde destekleyen bulgular elde edilememiştir. Bu kapsamda, Türk kamu ve özel sektörlerinde bir araştırma çalışması yapılmıştır. Çalışmada şu iki soruya cevap aranmaktadır: 1. Kamu ve özel sektörde çalışan değişik seviyelerdeki yöneticilerin “işlerinden duydukları tatmin” ve “örgütlerine bağlılık” seviyeleri nedir? 2. Kamu ve Özel sektör arasındaki farklılıklar önemli seviyede midir? Her iki sektörden toplam 219 yöneticiden elde edilen veriler kullanılarak yukarıdaki sorular kapsamında benzerlik ve farklılıklar üzerinde değerlendirmeler yapılmıştır.

Suggested Citation

  • Uğur ZEL & H. Nejat BASIM, 2006. "Tatmini arttıkça bağlılık artar mı? Örgütsel bağlılık ve iş tatmini kavramları. “Kamu ve özel sektörde çalışanların algı farklılıklarının analizi”," Iktisat Isletme ve Finans, Bilgesel Yayincilik, vol. 21(249), pages 72-80.
  • Handle: RePEc:iif:iifjrn:v:21:y:2006:i:249:p:72-80
    as

    Download full text from publisher

    To our knowledge, this item is not available for download. To find whether it is available, there are three options:
    1. Check below whether another version of this item is available online.
    2. Check on the provider's web page whether it is in fact available.
    3. Perform a search for a similarly titled item that would be available.

    More about this item

    Keywords

    iş tatmini; davranışsal bağlılık; örgütsel bağlılık; tutumsal bağlılık; sektörel farklılıklar;
    All these keywords.

    JEL classification:

    • M12 - Business Administration and Business Economics; Marketing; Accounting; Personnel Economics - - Business Administration - - - Personnel Management; Executives; Executive Compensation
    • M10 - Business Administration and Business Economics; Marketing; Accounting; Personnel Economics - - Business Administration - - - General

    Statistics

    Access and download statistics

    Corrections

    All material on this site has been provided by the respective publishers and authors. You can help correct errors and omissions. When requesting a correction, please mention this item's handle: RePEc:iif:iifjrn:v:21:y:2006:i:249:p:72-80. See general information about how to correct material in RePEc.

    If you have authored this item and are not yet registered with RePEc, we encourage you to do it here. This allows to link your profile to this item. It also allows you to accept potential citations to this item that we are uncertain about.

    We have no bibliographic references for this item. You can help adding them by using this form .

    If you know of missing items citing this one, you can help us creating those links by adding the relevant references in the same way as above, for each refering item. If you are a registered author of this item, you may also want to check the "citations" tab in your RePEc Author Service profile, as there may be some citations waiting for confirmation.

    For technical questions regarding this item, or to correct its authors, title, abstract, bibliographic or download information, contact: Ali Bilge (email available below). General contact details of provider: http://iif.com.tr .

    Please note that corrections may take a couple of weeks to filter through the various RePEc services.

    IDEAS is a RePEc service. RePEc uses bibliographic data supplied by the respective publishers.