IDEAS home Printed from https://ideas.repec.org/a/ege/journl/v11y2011ispecialissuep113-123.html
   My bibliography  Save this article

Sosyodemografik Ozellikler ile Mutluluk Algisi Arasindaki Iliski Yapisinin Analizi

Author

Listed:
  • Sahamet BULBUL

    (Marmara Universitesi, Iktisadi ve Idari Bilimler Fakultesi, Ekonometri Bolumu)

  • Selay GIRAY

    (Marmara Universitesi, Iktisadi ve Idari Bilimler Fakultesi, Ekonometri Bolumu)

Abstract

Tarih boyunca oldugu gibi gunumuzde de mutluluk kavrami onemini korumaktadir. Bunun nedeni herkesin mutlu olmak istemesi ve mutlulugun herkes icin hayatin amaci olarak nitelendirilebilmesidir.Bu oneminden dolayi mutluluk uzerine dunyada ve ulkemizde cesitli arastirmalar yapilmistir. Mutluluk arastirmalari dusunurlerin, sanatcilarin ve davranis bilimcilerin oldugu kadar siyaset bilimcilerin, isletmecilerin ve iktisatcilarin da ilgisini cekmektedir. Bu acidan bakildiginda mutluluk konusunun hemen tum sosyal bilimcilerin ilgi odagi haline geldigini soylemek mumkundur.Yapilan literatur taramasinda gerek dunyada gerekse ulkemizde mutluluk uzerine yapilan arastirmalarda genellikle “Hayatinizi bir butun olarak dusundugunuzde kendinizi ne kadar mutlu hissediyorsunuz?“ sorusunun, mutluluk tanimi olarak ele alindigi ve bu sorunun cevabi bagimli degisken olarak kabul edilip, sosyodemografik faktorler de bagimsiz degiskenler olarak alinip etkili faktorler belirlenmistir. Etkili faktorlerin belirlenmesinde de genellikle Sirali Lojit modelinden yararlanilmistir. Bu calismada mutlulugun sadece yukaridaki soru ile belirlenemeyecegi dusuncesinden hareketle, farkli gostergelerin de mutlulugu tanimlamada kullanilmasi gerektiginden yola cikilmis ve sadece mutluluk duzeyine odaklanilmayip, en cok mutluluk veren kavramlarin da analizlere dahil edilmesi gerektigi dusunulmustur.Bu amacla; sosyodemografik ozellikler ile mutluluk algisi arasindaki iliskinin derecesi, ayrica hangi kategorilerin birbirleri ile iliskili olduklari, bunun yani sira hangi sosyodemografik ozelliklerdeki bireylerin ne derece mutlu olduklari ve bu mut-luluklarinin kisi ve kavram bazinda kaynaklari acisindan homojen kumeler olusturup olusturmadiklari belirlenecektir. Literaturde mutluluk arastirmalarinda kullanilan yontemler, bagimli degisken sayisinin birden fazla olmasi durumunda problemin cozumune cevap veremediginden ve bu calismada da uc farkli mutluluk degiskeni kullanilacagindan Dogrusal Olmayan Ka-nonik Korelasyon Analizi’nden (DOKKA) yararlanýlmaktadýr. DOKKA ile elde edilen sonuclarin anlamliligi da Ki-Kare Analizi ile desteklenecektir.

Suggested Citation

  • Sahamet BULBUL & Selay GIRAY, 2011. "Sosyodemografik Ozellikler ile Mutluluk Algisi Arasindaki Iliski Yapisinin Analizi," Ege Academic Review, Ege University Faculty of Economics and Administrative Sciences, vol. 11(Special I), pages 113-123.
  • Handle: RePEc:ege:journl:v:11:y:2011:i:specialissue:p:113-123
    as

    Download full text from publisher

    File URL: http://www.onlinedergi.com/makaledosyalari/51/pdf2011_5_10.pdf
    Download Restriction: no

    File URL: http://onlinedergi.com/eab/arsiv/arsivDetay.aspx?yil=2011&peryot=5
    File Function: Website of the journal issue
    Download Restriction: no
    ---><---

    Citations

    Citations are extracted by the CitEc Project, subscribe to its RSS feed for this item.
    as


    Cited by:

    1. Ali Duran & Nail Yildirim, 2017. "The Relationship Between School Administrators’ Happiness Levels and Their Self-Efficacy Levels," International Journal of Higher Education, Sciedu Press, vol. 6(4), pages 210-210, August.
    2. Can Mavruk & Ersin Kıral & Gülsen Kıral, 2021. "Spatial Effects Over Time-Framed Happiness," Journal of Happiness Studies, Springer, vol. 22(2), pages 517-554, February.

    Corrections

    All material on this site has been provided by the respective publishers and authors. You can help correct errors and omissions. When requesting a correction, please mention this item's handle: RePEc:ege:journl:v:11:y:2011:i:specialissue:p:113-123. See general information about how to correct material in RePEc.

    If you have authored this item and are not yet registered with RePEc, we encourage you to do it here. This allows to link your profile to this item. It also allows you to accept potential citations to this item that we are uncertain about.

    We have no bibliographic references for this item. You can help adding them by using this form .

    If you know of missing items citing this one, you can help us creating those links by adding the relevant references in the same way as above, for each refering item. If you are a registered author of this item, you may also want to check the "citations" tab in your RePEc Author Service profile, as there may be some citations waiting for confirmation.

    For technical questions regarding this item, or to correct its authors, title, abstract, bibliographic or download information, contact: Baris Gök (email available below). General contact details of provider: https://edirc.repec.org/data/iiegetr.html .

    Please note that corrections may take a couple of weeks to filter through the various RePEc services.

    IDEAS is a RePEc service. RePEc uses bibliographic data supplied by the respective publishers.