IDEAS home Printed from https://ideas.repec.org/p/eyd/cp2015/210.html
   My bibliography  Save this paper

Avrupa Birliği Enerji Politikasi Ve Türkiye: Enerji Arz Güvenliği Açisindan Bir Değerlendirme

Author

Listed:
  • Müslüme Narin

    (Gazi University, Department of Economics)

  • Halil Alpay Öznazik

    (Gazi University, Department of Economics)

Abstract

Her koşulda ucuz, kesintisiz ve yeterli enerji temini anlamına gelen enerji arz güvenliğini kaynak ve tedarikçi çeşitliliği bakımından ölçmeyi amaçlayan çalışmalarda küçük tedarikçilere daha çok önem veren Shannon-Wiener Endeksi ve büyük tedarikçilere daha çok önem veren Herfindahl-Hirschman Endeksi kullanılmıştır. Bunlardan Jansen, van Arkel ve Boots (2004)'te Shannon-Wiener Endeksi kullanılmakta; enerji arzında enerji kaynaklarının çeşitliliği, ithal enerji kaynakları bakımından ithalatın çeşitliliği, köken bölgelerindeki uzun dönemli siyasi istikrar ve, yine, köken bölgelerindeki kaynakların durumu ele alınmaktadır. Le Coq ve Paltseva (2009)'da ise Herfindahl-Hirschman Endeksi kullanılmakta; enerji kaynaklarının ithalatında tedarikçi ülke payları, siyasi risk endeksleri, ithalatçı ve ihracatçı ülkeler arası mesafe, ithalat bağımlılığı ve enerji kaynaklarının birincil enerji tüketimi içindeki payları göz önüne alınmaktadır. Enerji kaynakları üretim için temel girdilerdendir ve tüketiciler için de hayatın vazgeçilmez bir unsurudur. Bu nedenle, enerji piyasaları, tüm dünyadaki ekonomik faaliyetlerle yakından ilişkilidir. Avrupa Birliği (AB) de enerji politikaları üzerinde yoğun bir biçimde durmasına rağmen, enerji kaynaklarına olan ihtiyacını halen yüksek oranlarda ithalat yaparak karşılayabilmektedir. Türkiye ise AB'ye katılım müzakereleri yürüten bir ülke olarak, AB ile benzer güçlükleri ve hedefleri paylaşmaktadır. Bu nedenle Türkiye'nin enerji politikaları AB enerji politikalarından etkilenmiştir. Tüm bunların ışığında, bu çalışmanın amacı AB ve Türkiye'nin birincil enerji tüketimlerinin büyük bir bölümünü oluşturan fosil yakıtlar açısından enerji arz güvenliği konusunda ulaştıkları noktanın tespit edilmesidir. Buna göre, öncelikle, Avrupa topluluklarındaki enerji politikalarının gelişimi incelenecek ve bunların Türkiye'deki etkileri ele alınacaktır. Son olarak, yukarıdaki her iki endeks kullanılarak ulaşılan sonuçların genel bir değerlendirmesi yapılacaktır.

Suggested Citation

  • Müslüme Narin & Halil Alpay Öznazik, 2015. "Avrupa Birliği Enerji Politikasi Ve Türkiye: Enerji Arz Güvenliği Açisindan Bir Değerlendirme," EY International Congress on Economics II (EYC2015), November 5-6, 2015, Ankara, Turkey 210, Ekonomik Yaklasim Association.
  • Handle: RePEc:eyd:cp2015:210
    as

    Download full text from publisher

    File URL: http://www.ekonomikyaklasim.org/eyc2015/userfiles/downloads/_Paper%20210.pdf
    Download Restriction: no
    ---><---

    More about this item

    Keywords

    Enerji Arz Güvenliği; Çeşitlilik; Shannon-Wiener Endeksi; Herfindahl-Hirschman Endeksi; Enerji Politikaları; Fosil Yaktlar;
    All these keywords.

    JEL classification:

    • N7 - Economic History - - Economic History: Transport, International and Domestic Trade, Energy, and Other Services
    • P48 - Political Economy and Comparative Economic Systems - - Other Economic Systems - - - Legal Institutions; Property Rights; Natural Resources; Energy; Environment; Regional Studies
    • Q4 - Agricultural and Natural Resource Economics; Environmental and Ecological Economics - - Energy

    NEP fields

    This paper has been announced in the following NEP Reports:

    Statistics

    Access and download statistics

    Corrections

    All material on this site has been provided by the respective publishers and authors. You can help correct errors and omissions. When requesting a correction, please mention this item's handle: RePEc:eyd:cp2015:210. See general information about how to correct material in RePEc.

    If you have authored this item and are not yet registered with RePEc, we encourage you to do it here. This allows to link your profile to this item. It also allows you to accept potential citations to this item that we are uncertain about.

    We have no bibliographic references for this item. You can help adding them by using this form .

    If you know of missing items citing this one, you can help us creating those links by adding the relevant references in the same way as above, for each refering item. If you are a registered author of this item, you may also want to check the "citations" tab in your RePEc Author Service profile, as there may be some citations waiting for confirmation.

    For technical questions regarding this item, or to correct its authors, title, abstract, bibliographic or download information, contact: Ozan Eruygur (email available below). General contact details of provider: http://www.ekonomikyaklasim.org .

    Please note that corrections may take a couple of weeks to filter through the various RePEc services.

    IDEAS is a RePEc service. RePEc uses bibliographic data supplied by the respective publishers.