IDEAS home Printed from https://ideas.repec.org/p/eyd/cp2015/15.html
   My bibliography  Save this paper

Türkiye Ekonomisi Açısından Hangi Sektörler Kilit Sektör Olarak Kabul Edilebilir? : Girdi-Çıktı Modeli ile Bir Analiz

Author

Listed:
  • Esra Alp

    (Uludağ University)

Abstract

Endüstrilerarası iktisat, bir ekonomide iktisadi yapıyı oluşturan üretim ve tüketim birimleri arasındaki karşılıklı bağınlaşmanın analiziyle ilgilidir. Endüstriler arası analizin temelini ise girdi-çıktı modelleri oluşturmaktadır. Girdi-çıktı modellerini, endüstriyel bağınlaşmanın yapısı, ülkeler arası üretim yapısının karşılaştırılması gibi iktisadi uygulamalarda kullanmak mümkündür. Girdi-çıktı modelinin hareket noktasını endüstriler arası işlemler tablosu oluşturmaktadır. Endüstriler arası işlemler tablosu, bir ekonomide yer alan her bir sektörün bir birim üretim yapabilmek için diğer sektörlerden ne miktarlarda ara girdi kullandığını, ve tüm sektörlerden elde edilen çıktıların hangi sektörlerde ve ne miktarlarda ara girdi olarak kullanıldığını göstermektedir. Üretimde sektörler arasında oluşan karşılıklı bağımlılık endüstriyel bağınlaşmayı göstermektedir. Endüstriyel bağınlaşmanın iki önemli yönünü geriye ve ileriye doğru bağlantı etkileri oluşturmaktadır. Geriye doğru bağlantı etkisi, ilgili sektörün nihai talebinde meydana gelen bir birimlik artışın kendisi dahil tüm sektörlerde meydana getireceği üretim artışını ve ileriye doğru bağlantı etkisi ise, tüm sektörlerin ürünlerine olan nihai talepte birer birim artış olduğunda, ilgili sektörde meydana gelen üretim artışını ifade etmektedir. Geriye ve ileriye doğru bağlantı etkilerinin hesaplanması özellikle bir ekonominin kilit sektörlerinin belirlenmesi ve dolayısıyla yatırım önceliklerinin saptanması bakımından önem taşımaktadır. Bu çalışmanın amacı TÜİK tarafından 2008 yılında yayınlanan 2002 yılına ait Yurtiçi Girdi-Çıktı tablosu yardımıyla Türkiye ekonomisi için kilit sektörlerin belirlenmesidir. Bu amaç doğrultusunda ana hatlarıyla endüstriler arası işlemler tablosu analiz edilecek ve NACE sınıflandırması kullanılarak yapılan toplulaştırma dikkate alınarak Türkiye ekonomisi için kilit sektörlerin hangileri olduğu analiz edilecektir.

Suggested Citation

  • Esra Alp, 2015. "Türkiye Ekonomisi Açısından Hangi Sektörler Kilit Sektör Olarak Kabul Edilebilir? : Girdi-Çıktı Modeli ile Bir Analiz," EY International Congress on Economics II (EYC2015), November 5-6, 2015, Ankara, Turkey 15, Ekonomik Yaklasim Association.
  • Handle: RePEc:eyd:cp2015:15
    as

    Download full text from publisher

    File URL: http://www.ekonomikyaklasim.org/eyc2015/userfiles/downloads/_Paper%2015.pdf
    Download Restriction: no
    ---><---

    More about this item

    Keywords

    Endüstrilerarası Analiz; Girdi-Çıktı Modeli; Kilit Sektör; Geri Bağlantı Etkisi; İleri Bağlantı Etkisi;
    All these keywords.

    JEL classification:

    • C67 - Mathematical and Quantitative Methods - - Mathematical Methods; Programming Models; Mathematical and Simulation Modeling - - - Input-Output Models
    • L52 - Industrial Organization - - Regulation and Industrial Policy - - - Industrial Policy; Sectoral Planning Methods
    • D57 - Microeconomics - - General Equilibrium and Disequilibrium - - - Input-Output Tables and Analysis

    NEP fields

    This paper has been announced in the following NEP Reports:

    Statistics

    Access and download statistics

    Corrections

    All material on this site has been provided by the respective publishers and authors. You can help correct errors and omissions. When requesting a correction, please mention this item's handle: RePEc:eyd:cp2015:15. See general information about how to correct material in RePEc.

    If you have authored this item and are not yet registered with RePEc, we encourage you to do it here. This allows to link your profile to this item. It also allows you to accept potential citations to this item that we are uncertain about.

    We have no bibliographic references for this item. You can help adding them by using this form .

    If you know of missing items citing this one, you can help us creating those links by adding the relevant references in the same way as above, for each refering item. If you are a registered author of this item, you may also want to check the "citations" tab in your RePEc Author Service profile, as there may be some citations waiting for confirmation.

    For technical questions regarding this item, or to correct its authors, title, abstract, bibliographic or download information, contact: Ozan Eruygur (email available below). General contact details of provider: http://www.ekonomikyaklasim.org .

    Please note that corrections may take a couple of weeks to filter through the various RePEc services.

    IDEAS is a RePEc service. RePEc uses bibliographic data supplied by the respective publishers.