IDEAS home Printed from https://ideas.repec.org/a/mig/gdjrnl/v9y2022i2p265-280.html
   My bibliography  Save this article

ÇEVİRİ: Ukrayna'dan Toplu Göç Dalgasının Göç-Çatışma Modeli Açısından Değerlendirilmesi

Author

Listed:
  • Armağan Teke Lloyd

    (Abdullah Gül Üniversitesi, Türkiye)

  • İbrahim Sirkeci

    (International Business School, Birleşik Krallık)

Abstract

Bu makale, Göç-çatışma modeli ışığında, Rusya işgali bağlamında ortaya çıkan Ukrayna göç sürecini daha önceki göç dalgalarıyla ilişkilendirerek incelemektedir. Ukrayna’nın Rus işgali ile başlamayan, aksine bağımsızlıktan bu yana devam eden bir güvensizlik ortamından muzdarip olduğunu görmekteyiz. Kategorik olarak farklı yasal süreçlere tabi olsalar da, Ukraynalıların son çeyrek yüzyıl içinde deneyimlediği emek göçü, mültecilik, ülke içinde zorunlu göç, öğrenci göçü ve etnik yeniden yerleşim gibi bir çok göç türü, çatışma ortamı paydasında ortaya çıkmıştır. Göç-modeline göre, çatışma ortamında, insan güvensizliği ekonomik, sosyal, kültürel ve siyasi birçok çatışmanın girift yapısını içerir. Her ne kadar Ukrayna’da son göç dalgası ani gelişen bir kriz gibi lanse edilmişse de, insan güvensizliği perspektifi temel alındığında, süreklilik arz eden ve yükselerek devam eden insan güvensizliğinin bir neticesidir. Ukrayna, demokrasi, kalkınma ve demografik açıklıkların (3A) körüklediği insani hareketlilik, yıllar içinde sınır aşan sosyal ağların güçlenmesine ve Ukrayna diasporasının genişlemesine yol açmıştır. Rus işgali çerçevesinde ülkeden ayrılanlar, hem farklı sermaye tiplerinin (sosyal, finansal, insani sermaye ve fiziksel yeterlilik- 4S) sağlamış olduğu avantajlar, hem de var olan göç kültürünün kolaylaştırıcı etkisi altında hızlı ve güvenli bir göçü gerçekleştirmişlerdir. 4S’ten yoksun olan Ukraynalılar ise ya ülke içinde yerlerinden edilmiş ya da yerlerinde sabit kalmışlardır. Şüphesiz, Avrupa’nın Ukraynalılara yasal koruma sağlama çabası, Ukrayna göçünü hızlı ve güvenli bir biçimde gerçekleşmesine olanak sağlamış ve onu diğer çatışma ortamlarında ortaya çıkan göç dalgalarından ayırmıştır.

Suggested Citation

  • Armağan Teke Lloyd & İbrahim Sirkeci, 2022. "ÇEVİRİ: Ukrayna'dan Toplu Göç Dalgasının Göç-Çatışma Modeli Açısından Değerlendirilmesi," Goc Dergisi, Transnational Press London, UK, vol. 9(2), pages 265-280, Temmuz.
  • Handle: RePEc:mig:gdjrnl:v:9:y:2022:i:2:p:265-280
    DOI: https://doi.org/10.33182/gd.v9i2.828
    as

    Download full text from publisher

    File URL: https://dergi.tplondon.com/goc/article/view/828/825
    Download Restriction: no

    File URL: https://libkey.io/https://doi.org/10.33182/gd.v9i2.828?utm_source=ideas
    LibKey link: if access is restricted and if your library uses this service, LibKey will redirect you to where you can use your library subscription to access this item
    ---><---

    Corrections

    All material on this site has been provided by the respective publishers and authors. You can help correct errors and omissions. When requesting a correction, please mention this item's handle: RePEc:mig:gdjrnl:v:9:y:2022:i:2:p:265-280. See general information about how to correct material in RePEc.

    If you have authored this item and are not yet registered with RePEc, we encourage you to do it here. This allows to link your profile to this item. It also allows you to accept potential citations to this item that we are uncertain about.

    We have no bibliographic references for this item. You can help adding them by using this form .

    If you know of missing items citing this one, you can help us creating those links by adding the relevant references in the same way as above, for each refering item. If you are a registered author of this item, you may also want to check the "citations" tab in your RePEc Author Service profile, as there may be some citations waiting for confirmation.

    For technical questions regarding this item, or to correct its authors, title, abstract, bibliographic or download information, contact: TPLondon (email available below). General contact details of provider: https://www.tplondon.com/ .

    Please note that corrections may take a couple of weeks to filter through the various RePEc services.

    IDEAS is a RePEc service. RePEc uses bibliographic data supplied by the respective publishers.