IDEAS home Printed from https://ideas.repec.org/a/iif/iifjrn/v25y2010i294p35-65.html
   My bibliography  Save this article

Türkiye’de bölgelerin kadın işgücünü arttırma konusunda potansiyel güçlerine göre sıralanması: Çok ölçütlü karar verme modeli uygulaması

Author

Listed:
  • İnci PARLAKTUNA

    (osmangazi üniversitesi i.i.b.f iktisat bölümü)

  • İnci SARIÇİÇEK

    (eskişehir osmangazi üniversitesi müh.mim.fak. endüstri müh. bölümü)

Abstract

Ülkelerin ekonomik büyüme ve kalkınma sürecindeki temel prensip ülkenin mevcut kaynak ve imkânlarını rasyonel ve verimli biçimde kullanmasına bağlıdır. Kadın işgücü, ülke üretiminin en önemli kaynaklarından ve ülke kalkınmasında lokomotif görevi olan bir faktördür. Kadının işgücüne katılımının artması, hem ekonomik büyümeyi hem de kadının toplum ve aile içindeki statüsünü olumlu yönde etkileyerek toplumun sosyal ve kültürel gelişmesinde önemli katkılar sağlar. Karşılıklı doğru yönlü bu ilişki, Türkiye’nin bölgeler arası gelişmişlik farklılıklarının giderilmesinde kadın işgücünün önemini ortaya koymaktadır. Bölgelerin sosyo-ekonomik gelişmişlik açısından farklılık göstermesi, bölgelerin kadın işgücüne katılımını etkileyen ölçütlerin (faktörlerin) ve etkilerinin farklı olduğunu gösterir. Çalışmada, kadının işgücüne katılımında potansiyel güç olarak düşünülen önemli ölçütler dikkate alınmış ve Türkiye’nin İBBS Düzey1 tasnifine göre sınıflanmış bölgelerinin potansiyel güçlerine göre sıralanması amaçlanmıştır. İstihdam politikalarının bölgeler temelinde geliştirilmesinde yararlı olacağı amaçlanan konu bir Çok Ölçütlü Karar Verme Problemi olarak ele alınarak Analitik Ağ Süreci ANP modeli ile analiz edilmiştir.

Suggested Citation

  • İnci PARLAKTUNA & İnci SARIÇİÇEK, 2010. "Türkiye’de bölgelerin kadın işgücünü arttırma konusunda potansiyel güçlerine göre sıralanması: Çok ölçütlü karar verme modeli uygulaması," Iktisat Isletme ve Finans, Bilgesel Yayincilik, vol. 25(294), pages 35-65.
  • Handle: RePEc:iif:iifjrn:v:25:y:2010:i:294:p:35-65
    as

    Download full text from publisher

    To our knowledge, this item is not available for download. To find whether it is available, there are three options:
    1. Check below whether another version of this item is available online.
    2. Check on the provider's web page whether it is in fact available.
    3. Perform a search for a similarly titled item that would be available.

    More about this item

    Keywords

    Kadının İşgücüne Katılım Oranı; Bölgesel Kadın İstihdamı; Kadın İstihdam Politikaları; Çok Ölçütlü Karar Verme; Analitik Ağ Süreci;
    All these keywords.

    JEL classification:

    • J01 - Labor and Demographic Economics - - General - - - Labor Economics: General
    • J16 - Labor and Demographic Economics - - Demographic Economics - - - Economics of Gender; Non-labor Discrimination

    Statistics

    Access and download statistics

    Corrections

    All material on this site has been provided by the respective publishers and authors. You can help correct errors and omissions. When requesting a correction, please mention this item's handle: RePEc:iif:iifjrn:v:25:y:2010:i:294:p:35-65. See general information about how to correct material in RePEc.

    If you have authored this item and are not yet registered with RePEc, we encourage you to do it here. This allows to link your profile to this item. It also allows you to accept potential citations to this item that we are uncertain about.

    We have no bibliographic references for this item. You can help adding them by using this form .

    If you know of missing items citing this one, you can help us creating those links by adding the relevant references in the same way as above, for each refering item. If you are a registered author of this item, you may also want to check the "citations" tab in your RePEc Author Service profile, as there may be some citations waiting for confirmation.

    For technical questions regarding this item, or to correct its authors, title, abstract, bibliographic or download information, contact: Ali Bilge (email available below). General contact details of provider: http://iif.com.tr .

    Please note that corrections may take a couple of weeks to filter through the various RePEc services.

    IDEAS is a RePEc service. RePEc uses bibliographic data supplied by the respective publishers.