IDEAS home Printed from https://ideas.repec.org/a/iif/iifjrn/v24y2009i276p52-73.html
   My bibliography  Save this article

Türkiye’nin dış ticaret dengesinin Box-Jenkins modelleriyle tahmini

Author

Listed:
  • Cem DOĞAN

    (Mustafa Kemal Üniversitesi)

  • Derya ERSEL

    (Hacettepe Üniversitesi)

Abstract

Dış ticaret açıkları Türkiye’nin kronikleşmiş sorunları arasındadır. 1980’lerden beri benimsenen dışa açık kalkınma modeliyle ihracat rakamları her ne kadar artan bir seyir izlese de ithalatın ihracattan daha fazla artmış olması dış ticaret açıklarını yapısal bir soruna dönüştürmüştür. Çalışmamız söz konusu sürecin, 2003 yılından bu yana gerçekleşen verilerden hareketle, nasıl bir eğilim gösterdiğini tahmin etmeyi amaçlamaktadır. Çalışmada 2003 Ocak - 2008 Mayıs dönemi aylık ihracat ve ithalat serileri Box-Jenkins modelleri ile analiz edilmiş, izleyen ayların tahmini değerleri bu seriler yardımıyla elde edilmiştir. Veri olarak kullanılan seriler dolar bazında hesaplanmış olduğundan bu hesaplamalar esas alınmış, parite farklılıkları ve dünyadaki fiyat değişimleri dikkate alınmamıştır. Dış ticaret hacmi şüphesiz siyasal ve benzeri gelişmelerle de ilintilidir. Ancak bu tip gelişmeler veri olarak kabul edilmiş ve mümkün olduğunca değerlendirmeye tabi tutulmamıştır. Çalışmada elde edilen en önemli bulgu, 2009’da da dış ticaret açıklarının önemli bir sorun olarak mevcudiyetini koruyacağıdır.

Suggested Citation

  • Cem DOĞAN & Derya ERSEL, 2009. "Türkiye’nin dış ticaret dengesinin Box-Jenkins modelleriyle tahmini," Iktisat Isletme ve Finans, Bilgesel Yayincilik, vol. 24(276), pages 52-73.
  • Handle: RePEc:iif:iifjrn:v:24:y:2009:i:276:p:52-73
    as

    Download full text from publisher

    To our knowledge, this item is not available for download. To find whether it is available, there are three options:
    1. Check below whether another version of this item is available online.
    2. Check on the provider's web page whether it is in fact available.
    3. Perform a search for a similarly titled item that would be available.

    More about this item

    Keywords

    Türkiye Ekonomisi; Dış Ticaret Dengesi; Box-Jenkins Modelleri;
    All these keywords.

    JEL classification:

    • C22 - Mathematical and Quantitative Methods - - Single Equation Models; Single Variables - - - Time-Series Models; Dynamic Quantile Regressions; Dynamic Treatment Effect Models; Diffusion Processes
    • C82 - Mathematical and Quantitative Methods - - Data Collection and Data Estimation Methodology; Computer Programs - - - Methodology for Collecting, Estimating, and Organizing Macroeconomic Data; Data Access
    • F17 - International Economics - - Trade - - - Trade Forecasting and Simulation

    Statistics

    Access and download statistics

    Corrections

    All material on this site has been provided by the respective publishers and authors. You can help correct errors and omissions. When requesting a correction, please mention this item's handle: RePEc:iif:iifjrn:v:24:y:2009:i:276:p:52-73. See general information about how to correct material in RePEc.

    If you have authored this item and are not yet registered with RePEc, we encourage you to do it here. This allows to link your profile to this item. It also allows you to accept potential citations to this item that we are uncertain about.

    We have no bibliographic references for this item. You can help adding them by using this form .

    If you know of missing items citing this one, you can help us creating those links by adding the relevant references in the same way as above, for each refering item. If you are a registered author of this item, you may also want to check the "citations" tab in your RePEc Author Service profile, as there may be some citations waiting for confirmation.

    For technical questions regarding this item, or to correct its authors, title, abstract, bibliographic or download information, contact: Ali Bilge (email available below). General contact details of provider: http://iif.com.tr .

    Please note that corrections may take a couple of weeks to filter through the various RePEc services.

    IDEAS is a RePEc service. RePEc uses bibliographic data supplied by the respective publishers.