IDEAS home Printed from https://ideas.repec.org/a/iif/iifjrn/v21y2006i245p5-20.html
   My bibliography  Save this article

“Tarımsal gelişme” politikalarında “verimlilik” sorunu ve ülkesel bağımsızlık

Author

Listed:
  • Yücel ÇAĞLAR

    (Milli Prodüktivite Merkezi)

Abstract

Tarım, başta AB olmak üzere, ülkemizin dışa bağımlılığı ile ilgili tartışmaların öncelikli konularından birisi olmuştur. Bir yandan sanayi sektörüne hammadde sağlaması, bir yandan toplumun beslenmesi yönünden stratejik öneme sahip olması ve bir yandan da, özellikle Türkiye koşullarında toplumsal bir sorun alanı olarak öne çıkması sektörün göreli öneminin daha da artmasına yol açmıştır. Bu nedenle, sektörle doğrudan ve dolaylı olarak ilgili her türlü değişme ve gelişme çeşitli boyutlarıyla yoğun biçimde tartışılmaktadır. Ne var ki, bu tartışmalar sırasında temel alınan kavramsal çerçevenin bileşenleri üzerinde gerektiğince yaygın bir uzlaşı sağlanamamıştır. “Verim” ve “verimlilik” ise, tarımsal üretimde söz konusu kavramsal çerçevenin de önde gelen bileşenleridir. Öte yandan, bilindiği gibi, Türkiye’de “verimin” artırılmasına yönelik girdilerin önemli bir kısmı dışalım yoluyla karşılanmaktadır. “Verimlilik” düzeyinin yükseltilmesi, Türkiye’nin “dışa bağımlılık” sorununa kalıcı boyutlar kazandıran bu durumun, aşılabilmesinin öncelikli koşullarından birisidir. Ancak, Türkiye’de neredeyse tüm dönemlerde “verimi” artırma odaklı “tarımsal gelişme” politikaları uygulanmıştır. Bu durum, bir yandan dışa bağımlılık durumunu pekiştirmiş bir yandan da başta toprak ve su kirliliği olmak üzere çeşitli kırsal çevre sorunlarına yol açmıştır. Yazıda, Türkiye’de uygulanan “tarımsal gelişme” politikaları söz konusu kavramlar temel alınarak irdelenmekte; bu eğilimin dışa bağımlılık ile ilişkisi tartışılmaktadır.

Suggested Citation

  • Yücel ÇAĞLAR, 2006. "“Tarımsal gelişme” politikalarında “verimlilik” sorunu ve ülkesel bağımsızlık," Iktisat Isletme ve Finans, Bilgesel Yayincilik, vol. 21(245), pages 5-20.
  • Handle: RePEc:iif:iifjrn:v:21:y:2006:i:245:p:5-20
    as

    Download full text from publisher

    To our knowledge, this item is not available for download. To find whether it is available, there are three options:
    1. Check below whether another version of this item is available online.
    2. Check on the provider's web page whether it is in fact available.
    3. Perform a search for a similarly titled item that would be available.

    More about this item

    Keywords

    tarımsal gelişme; verim; verimlilik; dışa bağımlılık;
    All these keywords.

    JEL classification:

    • Q18 - Agricultural and Natural Resource Economics; Environmental and Ecological Economics - - Agriculture - - - Agricultural Policy; Food Policy; Animal Welfare Policy

    Statistics

    Access and download statistics

    Corrections

    All material on this site has been provided by the respective publishers and authors. You can help correct errors and omissions. When requesting a correction, please mention this item's handle: RePEc:iif:iifjrn:v:21:y:2006:i:245:p:5-20. See general information about how to correct material in RePEc.

    If you have authored this item and are not yet registered with RePEc, we encourage you to do it here. This allows to link your profile to this item. It also allows you to accept potential citations to this item that we are uncertain about.

    We have no bibliographic references for this item. You can help adding them by using this form .

    If you know of missing items citing this one, you can help us creating those links by adding the relevant references in the same way as above, for each refering item. If you are a registered author of this item, you may also want to check the "citations" tab in your RePEc Author Service profile, as there may be some citations waiting for confirmation.

    For technical questions regarding this item, or to correct its authors, title, abstract, bibliographic or download information, contact: Ali Bilge (email available below). General contact details of provider: http://iif.com.tr .

    Please note that corrections may take a couple of weeks to filter through the various RePEc services.

    IDEAS is a RePEc service. RePEc uses bibliographic data supplied by the respective publishers.