IDEAS home Printed from https://ideas.repec.org/a/iif/iifjrn/v20y2005i233p82-105.html
   My bibliography  Save this article

İ Türkiye''de Parasal Aktarım Mekanizması: Var (Vektör Otoregrasyonu) Yaklaşımıyla Bir Analiz

Author

Listed:
  • Macide ÇİÇEK

    (Dumlupınar Üniversitesi)

Abstract

Bu çalışmada Türkiye’de parasal aktarım mekanizması VAR (vektör otoregresyon) metodolojisi kullanılarak incelenmiştir. Bu çalışmanın amacı, özellikle para politikası şokları ile bu şokların reel aktivite ve fiyatlar üzerindeki etkisi arasındaki zaman gecikmelerini ölçmek ve bu şoklar tarafından harekete geçirilen çeşitli kanalları araştırmaktır. Ampirik sonuçlar reel üretimin para politikasında bir sıkılaşmadan sonra sert bir şekilde düşmeye başladığını ve 2 çeyrek dönem sonra bu düşüşün maksimum olduğunu, fiyatlarda bir düşüş sağlayabilmek için 1 yıl gibi oldukça uzun bir gecikme süresi gerektiğini göstermektedir. İthalat ve yatırım parasal etkilere en duyarlı toplam talep bileşenleridir. Türk finansal sistemi içinde reel aktivitenin finansmanında bankaların rolü önemsizdir. Reel aktivitedeki dalgalanmaların 2 yıl sonra yaklaşık yüzde 25’i geleneksel faiz oranı kanalı aracılığıyla parasal faktörler tarafından belirlenmektedir. Banka kredisi, döviz kuru ve varlık fiyatları kanalları para politikasının reel aktivite üzerindeki etkinliğini azaltmasına karşılık, fiyatlar üzerindeki etkinliğini arttırmaktadır. Bu kanallar parasal şokların ortaya çıkışını hızlandırmada ve toplam talep üzerinde genişletici etkiler yaratmada bir rol oynamaktadır

Suggested Citation

  • Macide ÇİÇEK, 2005. "İ Türkiye''de Parasal Aktarım Mekanizması: Var (Vektör Otoregrasyonu) Yaklaşımıyla Bir Analiz," Iktisat Isletme ve Finans, Bilgesel Yayincilik, vol. 20(233), pages 82-105.
  • Handle: RePEc:iif:iifjrn:v:20:y:2005:i:233:p:82-105
    as

    Download full text from publisher

    To our knowledge, this item is not available for download. To find whether it is available, there are three options:
    1. Check below whether another version of this item is available online.
    2. Check on the provider's web page whether it is in fact available.
    3. Perform a search for a similarly titled item that would be available.

    Corrections

    All material on this site has been provided by the respective publishers and authors. You can help correct errors and omissions. When requesting a correction, please mention this item's handle: RePEc:iif:iifjrn:v:20:y:2005:i:233:p:82-105. See general information about how to correct material in RePEc.

    If you have authored this item and are not yet registered with RePEc, we encourage you to do it here. This allows to link your profile to this item. It also allows you to accept potential citations to this item that we are uncertain about.

    We have no bibliographic references for this item. You can help adding them by using this form .

    If you know of missing items citing this one, you can help us creating those links by adding the relevant references in the same way as above, for each refering item. If you are a registered author of this item, you may also want to check the "citations" tab in your RePEc Author Service profile, as there may be some citations waiting for confirmation.

    For technical questions regarding this item, or to correct its authors, title, abstract, bibliographic or download information, contact: Ali Bilge (email available below). General contact details of provider: http://iif.com.tr .

    Please note that corrections may take a couple of weeks to filter through the various RePEc services.

    IDEAS is a RePEc service. RePEc uses bibliographic data supplied by the respective publishers.