IDEAS home Printed from https://ideas.repec.org/a/iif/iifjrn/v19y2004i220p36-50.html
   My bibliography  Save this article

Yoksulluğa Kavramsal Bir Bakış: Dünya Ve Türkiye''deki Görünümü

Author

Listed:
  • Aslan EREN

    (Muğla Üniversitesi)

  • Ozan BAHAR

    (Muğla Üniversitesi)

Abstract

Son iki yüz yıldır tartışılmakta olan yoksulluk kavramı, 21. yüzyılın en önemli ekonomik sorunu halini almıştır. Yoksulluğun, ekonomik ve sosyal bir olgu olmasına karşın, üzerinde görüş birliğine varılan objektif bir tanımı yoktur. Bu nedenle; UNDP, 1990’dan sonra geliştirdiği Beşeri Kalkınma ve İnsani Gelişme İndeksleri ile küresel olarak yoksulluğun boyutunu ölçmeye çalışmaktadır. Çalışmanın amacı; mevcut bilgilerin ışığında yoksulluğu kavramsal açıdan irdelemek ve farklı tanımlamaları sunmak ve yapılan detaylı literatür taramasına göre, dünyada ve Türkiye’de yoksulluğun durumu hakkında yapılmış değişik çalışmalardan bulgular ortaya koymaktır. Elde edilen sonuçlar; hem dünya genelinde hem de Türkiye’de yoksulluğun rakamsal olarak azaldığını göstermesine karşın, bugün yoksulluğun hala büyük bir sorun olmaya devam ettiğini göstermektedir. Ayrıca; AB ülkelerinde, vergi ve transfer yardımlarından sonra gelir dağılımı eşitsizliğini gösteren “Gini” katsayısı %35-50 oranında azalırken, Türkiye’de yapılan devlet yardımlarından sonra çok fazla bir değişmenin olmadığı görülmektedir.

Suggested Citation

  • Aslan EREN & Ozan BAHAR, 2004. "Yoksulluğa Kavramsal Bir Bakış: Dünya Ve Türkiye''deki Görünümü," Iktisat Isletme ve Finans, Bilgesel Yayincilik, vol. 19(220), pages 36-50.
  • Handle: RePEc:iif:iifjrn:v:19:y:2004:i:220:p:36-50
    as

    Download full text from publisher

    To our knowledge, this item is not available for download. To find whether it is available, there are three options:
    1. Check below whether another version of this item is available online.
    2. Check on the provider's web page whether it is in fact available.
    3. Perform a search for a similarly titled item that would be available.

    Corrections

    All material on this site has been provided by the respective publishers and authors. You can help correct errors and omissions. When requesting a correction, please mention this item's handle: RePEc:iif:iifjrn:v:19:y:2004:i:220:p:36-50. See general information about how to correct material in RePEc.

    If you have authored this item and are not yet registered with RePEc, we encourage you to do it here. This allows to link your profile to this item. It also allows you to accept potential citations to this item that we are uncertain about.

    We have no bibliographic references for this item. You can help adding them by using this form .

    If you know of missing items citing this one, you can help us creating those links by adding the relevant references in the same way as above, for each refering item. If you are a registered author of this item, you may also want to check the "citations" tab in your RePEc Author Service profile, as there may be some citations waiting for confirmation.

    For technical questions regarding this item, or to correct its authors, title, abstract, bibliographic or download information, contact: Ali Bilge (email available below). General contact details of provider: http://iif.com.tr .

    Please note that corrections may take a couple of weeks to filter through the various RePEc services.

    IDEAS is a RePEc service. RePEc uses bibliographic data supplied by the respective publishers.