IDEAS home Printed from https://ideas.repec.org/a/iif/iifjrn/v17y2002i198p3-16.html
   My bibliography  Save this article

Kobi Finansmanı: Venture Capital Ve Angel

Author

Listed:
  • Nevzat AYPEK

    (Gazi Üniversitesi)

Abstract

Piyasa ekonomisi sistemi içinde ferdi girişimciliğin öne çıkmasıyla, “ölçek ekonomileri” yaklaşımı yanında ve çoğu kez buna alternatif olarak “küçük güzeldir” yaklaşımı ağırlık kazanmış ve işletmeler büyük birimlerde örgütlenme yerine küçük birimlerde örgütlenmeyi tercih eder olmuşlardır. Küçük ve orta boy işletme (KOBİ) sayısı ve toplam içindeki payı da artmaya başlamıştır. Nitekim, Türkiye’de KOBİ’lerin toplam içindeki oranı % 98’lere ulaşmış olup istihdam ve katma değer açısından da küçümsenemeyecek bir konumdadırlar. KOBİ’ler, karakteristik özellikleri sonucu ortaya çıkan avantajları nedeniyle ekonomilerin dinamosu olarak kabul edilip talep ve teşvik görür iken bazı zayıf yönleri de tespit edilerek, güçlendirilmeye çalışılmaktadır. Sermaye yetersizliği KOBİ’lerin zayıf yönlerindendir. Şöyle ki, KOBİ’lerin özkaynakları sınırlıdır. Gösterecek teminatları olmadığından bankalardan kaynak kullanma imkanları çok azdır. Sermaye piyasalarından kaynak temini de oldukça güçtür. Piyasa ekonomisinde vazgeçilemez olan KOBİ’lerin fi nansal zayıfl ığını gidermek risk sermayesi fi nansman modeli ve çok yakın bir kavram olan angel investor ile mümkündür. Gelişmiş ülkelerde 1950’lerden beri kullanılan ancak Türkiye- ’de kurumsal yapı ve uygulama açısından oldukça yeni olan bu yöntemler; Türkiye- ’deki yeni ekonomik proğram paralelinde değerlendirildiğinde Türk KOBİ’leri için önemi ve olası fi nansal desteği yoğun bir şekilde hissedilmektedir.

Suggested Citation

  • Nevzat AYPEK, 2002. "Kobi Finansmanı: Venture Capital Ve Angel," Iktisat Isletme ve Finans, Bilgesel Yayincilik, vol. 17(198), pages 3-16.
  • Handle: RePEc:iif:iifjrn:v:17:y:2002:i:198:p:3-16
    as

    Download full text from publisher

    To our knowledge, this item is not available for download. To find whether it is available, there are three options:
    1. Check below whether another version of this item is available online.
    2. Check on the provider's web page whether it is in fact available.
    3. Perform a search for a similarly titled item that would be available.

    Corrections

    All material on this site has been provided by the respective publishers and authors. You can help correct errors and omissions. When requesting a correction, please mention this item's handle: RePEc:iif:iifjrn:v:17:y:2002:i:198:p:3-16. See general information about how to correct material in RePEc.

    If you have authored this item and are not yet registered with RePEc, we encourage you to do it here. This allows to link your profile to this item. It also allows you to accept potential citations to this item that we are uncertain about.

    We have no bibliographic references for this item. You can help adding them by using this form .

    If you know of missing items citing this one, you can help us creating those links by adding the relevant references in the same way as above, for each refering item. If you are a registered author of this item, you may also want to check the "citations" tab in your RePEc Author Service profile, as there may be some citations waiting for confirmation.

    For technical questions regarding this item, or to correct its authors, title, abstract, bibliographic or download information, contact: Ali Bilge (email available below). General contact details of provider: http://iif.com.tr .

    Please note that corrections may take a couple of weeks to filter through the various RePEc services.

    IDEAS is a RePEc service. RePEc uses bibliographic data supplied by the respective publishers.