IDEAS home Printed from https://ideas.repec.org/a/iif/iifjrn/v17y2002i197p71-87.html
   My bibliography  Save this article

Öğretim Elemanları ve Sanayi Açısından Üniversite Sanayi İşbirliği

Author

Listed:
  • Muhsin HALİS

    (Gaziantep Üniversitesi)

  • Sabahat BAYRAK

    (Pamukkale Üniversitesi)

Abstract

Bilgi üretiminin merkezi gibi fonksiyon gören üniversiteler büyük kaynaklara sahiptir. Bu nedenle teorik ve uygulama bilgisine sahip insan yetiştirmek ve bilgi üretmek üniversitelerin stratejisi olmalıdır. Üniversitelerin yapacakları araştırma ve incelemeler toplumsal hayat ve ekonomik sektörlere yarar sağlayacak bir arz-talep dengesi içerisinde olmalıdır. İstihdam kurumu olan ekonomik sektörlerin talebine uygun bir bilgi arzı, üniversitelerin reel sektörlerle olan bağlarını daha fazla kuvvetlendirecektir. Sanayiinin ihtiyaçlarına cevap vermeyen bir üniversite, ürettiği ancak uygulamaya geçirilemeyen bilgiye harcadığı kaynaklardan dolayı ulusal ekonomi için sadece maliyettir. Kullanılmayan para gibi, paylaşılmayan bir bilgi, hareket etmeyen bir sermaye yararsızdır. Ancak üniversitenin kendinden beklenen faydayı sağlaması için sanayi ile karşılıklı etkileşimde bulunması gerekir. Günümüze kadar bu etkileşim gelişmediği için ciddi kayıplar vardır. Bu çalışma, böyle bir işbirliğinin, ortak bilgi üretme ve kullanma yoluyla mal ve hizmete katacağı değer ile rekabette taşıdığı önemi ortaya koyacaktır. Bu amaçla sanayi ve üniversite için iki farklı anket geliştirilmiş ve bu anketler aracılığıyla toplanan veriler yorumlanmaya çalışılmıştır. Tanımlayıcı istatistikler kullanılarak üniversite ve sanayiinin birbirlerini algılayışları değerlendirilecektir.

Suggested Citation

  • Muhsin HALİS & Sabahat BAYRAK, 2002. "Öğretim Elemanları ve Sanayi Açısından Üniversite Sanayi İşbirliği," Iktisat Isletme ve Finans, Bilgesel Yayincilik, vol. 17(197), pages 71-87.
  • Handle: RePEc:iif:iifjrn:v:17:y:2002:i:197:p:71-87
    as

    Download full text from publisher

    To our knowledge, this item is not available for download. To find whether it is available, there are three options:
    1. Check below whether another version of this item is available online.
    2. Check on the provider's web page whether it is in fact available.
    3. Perform a search for a similarly titled item that would be available.

    More about this item

    Statistics

    Access and download statistics

    Corrections

    All material on this site has been provided by the respective publishers and authors. You can help correct errors and omissions. When requesting a correction, please mention this item's handle: RePEc:iif:iifjrn:v:17:y:2002:i:197:p:71-87. See general information about how to correct material in RePEc.

    If you have authored this item and are not yet registered with RePEc, we encourage you to do it here. This allows to link your profile to this item. It also allows you to accept potential citations to this item that we are uncertain about.

    We have no bibliographic references for this item. You can help adding them by using this form .

    If you know of missing items citing this one, you can help us creating those links by adding the relevant references in the same way as above, for each refering item. If you are a registered author of this item, you may also want to check the "citations" tab in your RePEc Author Service profile, as there may be some citations waiting for confirmation.

    For technical questions regarding this item, or to correct its authors, title, abstract, bibliographic or download information, contact: Ali Bilge (email available below). General contact details of provider: http://iif.com.tr .

    Please note that corrections may take a couple of weeks to filter through the various RePEc services.

    IDEAS is a RePEc service. RePEc uses bibliographic data supplied by the respective publishers.