IDEAS home Printed from https://ideas.repec.org/a/iif/iifjrn/v12y1997i141p52-57.html
   My bibliography  Save this article

Buğday Makbuz Senetleriyle Forward İşlemlerin Yapılabilirliği (Polatlı Ticaret Borsası Örneği)

Author

Listed:
  • Sevinç DEMİRCİ

    (Ankara Üniversitesi)

Abstract

Tarım piyasalarındaki istikrarsızlı- klara serbest piyasa kuralları içinde çözüm bulunmasının gerekliliği, Türkiye .de borsaların önem kazanmasına neden olmuşur. Borsaların iyileştirilmesi ve vadeli işlemlere geçiş için finansman kaynağı açısından; 1993 yılında Dünya Bankası, FAO, ABD.nin Ticaret Geliştirme Kuruluşu (TDA), Türk Tarım Bakanlığı ve diğer kurumlarla yapılan görüşmelerde mevcut borsaların iyileştirilmesi ve ihtisaslaşmış borsalara dönüştürülmesi ile ilgili çalışmaların başlatılması gündeme gelmişti.. O günden bugüne yapılanlardan ortaya çıkan sonuç; Dünya Bankası ve Sanayi ve Ticaret Bakanlığının görüşmeleri devam ettirdiği, iki ürün (pamuk ve buğday), beş ticaret borsası (İzmir, Adana, Konya, Polatlı ve en son olarak yeni eklenen Urfa) üzerinde anlaşıldığıdır. Ancak bu borsaların vadeli işlemelere geçmesi ile ilgili görüşmeler halen sürmektedir. Bunlardan sadece Izmir Ticaret Borsası kendi imkanlarıyla pamukta vadeli işlem piyasasının kuruluşu için hazırlıklarını tamamlamıştır. Diğer borsalar hâlâ spot işemlerini devam ettirmektedirler. Bu arada borsaların vadeli işlem yapabilmeleri için de ek bir kanun maddesi çıkartılarak hukuki altyapı sorunları çözümlenmeye başlam ıştır. Bunun dışında bu yayın hazırland ığı anda son çıkan değişiklik ise Ticaret Borsaları Vadeli Işlemler Piyasası Genel Yönetmeliği.nin 6. 8. 1997 tarihli Resmi Gazete de yayınlanarak yürürlüğe girmesidir . Böylece vadeli piyasalarda işlem görecek sözleşmelerin nitelikleri, alım-satım yöntemleri, hizmet karşılığı ücret ve teminatları yönetmelikte belirtilerek bu piyasaların kurulma izni, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı yetkisine bırakılmıştır. Ticaret borsalarının vadeli işlemlere geçmesi için var olan pürüzler ortadan kaldırılmış, işlemler yönetmelikle belli bir sisitematiğe aktarılmış olmaktadır. Dört büyük tahıl borsasından biri olan Polatlı borsası da bu bağlamda incelenmeye alınmıştır. Pilot borsa olarak Polatlı borsasında buğday üzerine forward işlemlerin yapılabilirliği, diğer tahıl borsaların da gelişimine önayak olacaktır. Türkiye.de vadeli işlemlerin yapılması için yeterli koşulların sağlanmaya çalışıldığı bu ortamda, başlangıç yapmak bile önemli bir adımdır.

Suggested Citation

  • Sevinç DEMİRCİ, 1997. "Buğday Makbuz Senetleriyle Forward İşlemlerin Yapılabilirliği (Polatlı Ticaret Borsası Örneği)," Iktisat Isletme ve Finans, Bilgesel Yayincilik, vol. 12(141), pages 52-57.
  • Handle: RePEc:iif:iifjrn:v:12:y:1997:i:141:p:52-57
    as

    Download full text from publisher

    To our knowledge, this item is not available for download. To find whether it is available, there are three options:
    1. Check below whether another version of this item is available online.
    2. Check on the provider's web page whether it is in fact available.
    3. Perform a search for a similarly titled item that would be available.

    More about this item

    Statistics

    Access and download statistics

    Corrections

    All material on this site has been provided by the respective publishers and authors. You can help correct errors and omissions. When requesting a correction, please mention this item's handle: RePEc:iif:iifjrn:v:12:y:1997:i:141:p:52-57. See general information about how to correct material in RePEc.

    If you have authored this item and are not yet registered with RePEc, we encourage you to do it here. This allows to link your profile to this item. It also allows you to accept potential citations to this item that we are uncertain about.

    We have no bibliographic references for this item. You can help adding them by using this form .

    If you know of missing items citing this one, you can help us creating those links by adding the relevant references in the same way as above, for each refering item. If you are a registered author of this item, you may also want to check the "citations" tab in your RePEc Author Service profile, as there may be some citations waiting for confirmation.

    For technical questions regarding this item, or to correct its authors, title, abstract, bibliographic or download information, contact: Ali Bilge (email available below). General contact details of provider: http://iif.com.tr .

    Please note that corrections may take a couple of weeks to filter through the various RePEc services.

    IDEAS is a RePEc service. RePEc uses bibliographic data supplied by the respective publishers.