IDEAS home Printed from https://ideas.repec.org/a/ege/journl/v15y2015i1p81-90.html
   My bibliography  Save this article

Veri Zarflama Analizinde Homojen Olmayan Karar Verme Birimi Problemi için Kümeleme Analizi Yaklasimi

Author

Listed:
  • Algin Okursoy

    (Adnan Menderes Üniversitesi, Söke Ýþletme Fakültesi, Yönetim Biliþim Sistemleri Bölümü)

  • Muhsin Özdemir

    (Adnan Menderes Üniversitesi, Nazilli Ýktisadi ve Ýdari Bilimler Fakültesi, Ýþletme Bölümü)

Abstract

Veri Zarflama Analizi (VZA), doðrusal programlama modeline dayalý, parametrik olmayan bir analiz yöntemidir. VZA, benzer girdiler kullanan ve ayný tür çýktýlar üreten ekonomik birimlerin göreli etkinliklerinin ölçülmesini amaçlar. VZA’da, seçilen Karar Verme Birimleri (KVB) girdiler ve çýktýlar açýsýndan benzer olmalý ve benzer çevre þartlarýnda faaliyet göstermelidirler. VZA karþýlaþtýrmaya dayanan bir yöntem olduðundan, dýþ çevre þartlarýnda var olan bir deðiþkenlik, karar birimlerinin göreli etkinlik deðerleri üzerinde belirleyici hale gelebilecektir. Bu durumda, etkinlik skorlarýný etkileyebilecek olan çevresel faktörler bakýmýndan benzer olan KVB’lerin kendi aralarýnda karþýlaþtýrýlmasý daha doðru bir yaklaþým olacaktýr. Bu çalýþmada, öncelikle KVB olarak seçilen ve geniþ çaplý bir coðrafi bölgede, ayný hizmet alanýnda faaliyet gösteren devlet hastaneleri için K-ortalamalar kümeleme analizi yardýmýyla, KVB’lerin homojen alt gruplara bölünmesi amaçlanmýþtýr. Daha sonra, her bir küme için VZA uygulanarak, bütün KVB’lerin dâhil edildiði VZA sonuçlarýyla karþýlaþtýrma yapýlmýþtýr.

Suggested Citation

  • Algin Okursoy & Muhsin Özdemir, 2015. "Veri Zarflama Analizinde Homojen Olmayan Karar Verme Birimi Problemi için Kümeleme Analizi Yaklasimi," Ege Academic Review, Ege University Faculty of Economics and Administrative Sciences, vol. 15(1), pages 81-90.
  • Handle: RePEc:ege:journl:v:15:y:2015:i:1:p:81-90
    as

    Download full text from publisher

    File URL: http://www.onlinedergi.com/makaledosyalari/51/pdf2015_1_8.pdf
    Download Restriction: no

    File URL: http://www.onlinedergi.com/eab/Giris.aspx
    File Function: Website of the journal issue
    Download Restriction: no
    ---><---

    More about this item

    Keywords

    C Veri zarflama analizi; k-ortalamalar kümeleme; etkinlik;
    All these keywords.

    JEL classification:

    • C44 - Mathematical and Quantitative Methods - - Econometric and Statistical Methods: Special Topics - - - Operations Research; Statistical Decision Theory
    • C38 - Mathematical and Quantitative Methods - - Multiple or Simultaneous Equation Models; Multiple Variables - - - Classification Methdos; Cluster Analysis; Principal Components; Factor Analysis

    Statistics

    Access and download statistics

    Corrections

    All material on this site has been provided by the respective publishers and authors. You can help correct errors and omissions. When requesting a correction, please mention this item's handle: RePEc:ege:journl:v:15:y:2015:i:1:p:81-90. See general information about how to correct material in RePEc.

    If you have authored this item and are not yet registered with RePEc, we encourage you to do it here. This allows to link your profile to this item. It also allows you to accept potential citations to this item that we are uncertain about.

    We have no bibliographic references for this item. You can help adding them by using this form .

    If you know of missing items citing this one, you can help us creating those links by adding the relevant references in the same way as above, for each refering item. If you are a registered author of this item, you may also want to check the "citations" tab in your RePEc Author Service profile, as there may be some citations waiting for confirmation.

    For technical questions regarding this item, or to correct its authors, title, abstract, bibliographic or download information, contact: Baris Gök (email available below). General contact details of provider: https://edirc.repec.org/data/iiegetr.html .

    Please note that corrections may take a couple of weeks to filter through the various RePEc services.

    IDEAS is a RePEc service. RePEc uses bibliographic data supplied by the respective publishers.