IDEAS home Printed from https://ideas.repec.org/a/ahs/journl/v6y2021i3p646-659.html
   My bibliography  Save this article

Türkiye’de Demografik Faktörlerin Büyüme Yavaşlaması Üzerindeki Etkisi

Author

Listed:
  • Uğur Ursavaş
  • Şükrü Apaydın
  • Neslihan Ursavaş

Abstract

Ülkelerin demografik yapısı büyüme ve kalkınma sürecinde önemli bir role sahiptir. Türkiye, demografik geçiş sürecini henüz tamamlamamış ve demografik fırsat penceresinin de henüz kapanmadığı ülkelerden biridir. Demografik fırsat penceresinden avantaj sağlamak ise uygulanacak politikalara bağlıdır. Bu çalışmada, Türkiye’de 1954-2019 döneminde, demografik faktörler ile büyüme yavaşlaması arasındaki ilişki incelenmektedir. Bu çerçevede Eichengreen, Park ve Shin (2011) tarafından geliştirilen büyüme yavaşlaması metodolojisi çerçevesinde probit regresyon yöntemi kullanılarak demografik faktörlerin büyüme yavaşlaması olasılığı üzerindeki etkisi analiz edilmektedir. Elde edilen bulgular, Türkiye’de demografik yapı ile büyüme yavaşlaması olasılığı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğunu göstermektedir. Probit regresyon sonuçlarına göre doğumda beklenen yaşam süresi, nüfus yoğunluğu ve kentsel nüfus ile büyüme yavaşlaması olasılığı arasında negatif yönlü ve istatistiksel olarak anlamlı; kişi başı gelir, bağımlılık oranı, genç bağımlılık oranı ve doğurganlık oranı ile büyüme yavaşlaması olasılığı arasında pozitif yönlü ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmaktadır. Analizde kullanılan değişkenlerden, yaşlı bağımlılık oranı ile büyüme yavaşlaması olasılığı arasında anlamlı bir ilişkiye rastlanmamıştır.

Suggested Citation

  • Uğur Ursavaş & Şükrü Apaydın & Neslihan Ursavaş, 2021. "Türkiye’de Demografik Faktörlerin Büyüme Yavaşlaması Üzerindeki Etkisi," Journal of Research in Economics, Politics & Finance, Ersan ERSOY, vol. 6(3), pages 646-659.
  • Handle: RePEc:ahs:journl:v:6:y:2021:i:3:p:646-659
    DOI: 10.30784/epfad.992910
    as

    Download full text from publisher

    File URL: https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/1964251
    Download Restriction: no

    File URL: https://libkey.io/10.30784/epfad.992910?utm_source=ideas
    LibKey link: if access is restricted and if your library uses this service, LibKey will redirect you to where you can use your library subscription to access this item
    ---><---

    More about this item

    Keywords

    Demografi; Probit Model; Ekonomik Büyüme; Büyüme Yavaşlaması;
    All these keywords.

    JEL classification:

    • E0 - Macroeconomics and Monetary Economics - - General
    • J0 - Labor and Demographic Economics - - General
    • N1 - Economic History - - Macroeconomics and Monetary Economics; Industrial Structure; Growth; Fluctuations

    Statistics

    Access and download statistics

    Corrections

    All material on this site has been provided by the respective publishers and authors. You can help correct errors and omissions. When requesting a correction, please mention this item's handle: RePEc:ahs:journl:v:6:y:2021:i:3:p:646-659. See general information about how to correct material in RePEc.

    If you have authored this item and are not yet registered with RePEc, we encourage you to do it here. This allows to link your profile to this item. It also allows you to accept potential citations to this item that we are uncertain about.

    We have no bibliographic references for this item. You can help adding them by using this form .

    If you know of missing items citing this one, you can help us creating those links by adding the relevant references in the same way as above, for each refering item. If you are a registered author of this item, you may also want to check the "citations" tab in your RePEc Author Service profile, as there may be some citations waiting for confirmation.

    For technical questions regarding this item, or to correct its authors, title, abstract, bibliographic or download information, contact: Ersan Ersoy (email available below). General contact details of provider: https://epfjournal.com/ .

    Please note that corrections may take a couple of weeks to filter through the various RePEc services.

    IDEAS is a RePEc service. RePEc uses bibliographic data supplied by the respective publishers.