IDEAS home Printed from https://ideas.repec.org/a/ahs/journl/v3y2018i1p101-113.html
   My bibliography  Save this article

Dolari̇zasyon Olgusu: Teori̇k Bi̇r İnceleme Ve Türki̇ye Örneği̇

Author

Listed:
  • Aysun ESER ÖZEN

Abstract

Bu çalışmanın amacı dolarizasyon kavramı hakkında tanıtıcı bilgiler vererek, Türkiye’nin yaşadığı dolarizasyon sürecini açıklamak ve son zamanlarda tekrar yükselmeye başlayan gayriresmi dolarizasyon eğilimlerine dikkat çekmektir. Özellikle 1990’lardan itibaren dünya ekonomilerinde ortaya çıkan krizlerle birlikte dolarizasyon olgusuna ilgi artmış ve bu konudaki literatür hızla gelişmeye başlamıştır. Dolarizasyonun ekonomiye zararları olduğu kadar faydalı etkileri de vardır. Buna bağlı olarak bazı ülkeler bilinçli bir şekilde resmi anlamda dolarizasyona geçerken, bazıları spontane bir şekilde gayriresmi dolarizasyon süreci yaşamaya başlamıştır. Özellikle krizlere eşlik eden enflasyonist eğilimler dolarizasyon yaratmakta olup, dolarizasyonun başka sebepleri de söz konusudur. Türkiye’de 1990’lı yıllarda ciddi bir gayriresmi dolarizasyon süreci yaşanmıştır. Daha sonra nispeten artan istikrar ve güven ortamına ve enflasyondaki yavaşlamaya bağlı olarak tersine dolarizasyon süreci başlamıştır. Fakat son birkaç yıldır dolarizasyonun bir göstergesi olan döviz mevduatları/toplam mevduatlar oranının tekrar yükselmeye başlaması gayriresmi dolarizasyondaki artışa işaret etmektedir. Gelişmekte olan bir ülke olan Türkiye’de ekonominin yapısından kaynaklanan nedenlerle bu risk her zaman mevcuttur

Suggested Citation

  • Aysun ESER ÖZEN, 2018. "Dolari̇zasyon Olgusu: Teori̇k Bi̇r İnceleme Ve Türki̇ye Örneği̇," Journal of Research in Economics, Politics & Finance, Ersan ERSOY, vol. 3(1), pages 101-113.
  • Handle: RePEc:ahs:journl:v:3:y:2018:i:1:p:101-113
    DOI: 10.30784/epfad.416391
    as

    Download full text from publisher

    File URL: http://static.dergipark.org.tr/article-download/0f99/4ba9/56b8/5ae777a8682d3.pdf?
    Download Restriction: no

    File URL: https://libkey.io/10.30784/epfad.416391?utm_source=ideas
    LibKey link: if access is restricted and if your library uses this service, LibKey will redirect you to where you can use your library subscription to access this item
    ---><---

    More about this item

    Keywords

    Dolarizasyon; Ekonomik Krizler; Para; Türkiye;
    All these keywords.

    JEL classification:

    • E5 - Macroeconomics and Monetary Economics - - Monetary Policy, Central Banking, and the Supply of Money and Credit
    • E4 - Macroeconomics and Monetary Economics - - Money and Interest Rates
    • G01 - Financial Economics - - General - - - Financial Crises

    Statistics

    Access and download statistics

    Corrections

    All material on this site has been provided by the respective publishers and authors. You can help correct errors and omissions. When requesting a correction, please mention this item's handle: RePEc:ahs:journl:v:3:y:2018:i:1:p:101-113. See general information about how to correct material in RePEc.

    If you have authored this item and are not yet registered with RePEc, we encourage you to do it here. This allows to link your profile to this item. It also allows you to accept potential citations to this item that we are uncertain about.

    We have no bibliographic references for this item. You can help adding them by using this form .

    If you know of missing items citing this one, you can help us creating those links by adding the relevant references in the same way as above, for each refering item. If you are a registered author of this item, you may also want to check the "citations" tab in your RePEc Author Service profile, as there may be some citations waiting for confirmation.

    For technical questions regarding this item, or to correct its authors, title, abstract, bibliographic or download information, contact: Ersan Ersoy (email available below). General contact details of provider: https://epfjournal.com/ .

    Please note that corrections may take a couple of weeks to filter through the various RePEc services.

    IDEAS is a RePEc service. RePEc uses bibliographic data supplied by the respective publishers.