IDEAS home Printed from https://ideas.repec.org/p/met/wpaper/0402.html
   My bibliography  Save this paper

Türkiye'den Yurt Disina Beyin Göçü: Ampirik Bir Uygulama

Author

Listed:
  • Aysit Tansel

    (Department of Economics, METU)

  • Nil Demet Güngör

Abstract

Gelismekte olan ülkelerden gelismis ülkelere gerçeklesen nitelikli isgücü göçü gelismekte olan ülkeler açisindan yüksek maliyetli bir hibe olarak nitelendirilebilir. Türkiye’den yurt disina nitelikli isgücü göçü özellikle son dönemlerde pespese yasanan ekonomik krizlerden sonra daha da önem kazanmaktadir, çünkü ekonomik krizlerin ardindan egitimli gençlerde issizlik önemli bir ölçüde artmistir. Bu çalisma, 2002 senesinin ilk yarisinda gerçeklestirilen bir anket uygulamasinin sonuçlarina dayanmaktadir. Anketin hedef kitlesi yurt disinda ögrenimlerini sürdüren lisans, yüksek lisans ve doktora ögrencileri ile üniversite egitimli isgücü olarak belirlenmistir. Anketlerden elde edilen verilerle, çalisan profesyonellerin ve ögrencilerin Türkiye’ye geri dönme olasiliklari ve nedenleri, sirali probit modeli ile kurgulandi ve kestirimler yapildi. Literatürde, yüksek nitelikli isgücünün yurt disina göç etmesinde ekonomik nedenlerin önemi vurgulanmaktadir. Yurt disinda kazanilan yüksek maaslar, beyin göçünün en önemli nedenlerinden biri olarak görülmektedir. Çalismamizda beklenenin aksine yurt disinda çalisanlarin Türkiye’ye geri dönmeme kararinda yurt disindaki yüksek gelirler istatistiksel olarak anlamli bulunmamistir. Ögrenci grubunda ise gelir farklari beklenildigi gibi önemli bulunmustur. Ögrencilerin yurt disinda kalma kararindaki en önemli çekici faktör yurt disindaki sistemli ve düzemli yasam tarzi olmustur. Yurt disinda çalisanlarin Türkiye’ye geri dönmeme kararindaki en önemli itici nedenlerden biri ise Türkiye’deki ekonomik ve siyasî istikrarsizlik olmustur. Analizde, her iki grup için Türkiye’ye geri dönme veya yurt disinda kalma kararinda gitmeden önceki dönme niyetleri ve ailenin rolü önemli çikmistir.

Suggested Citation

  • Aysit Tansel & Nil Demet Güngör, 2004. "Türkiye'den Yurt Disina Beyin Göçü: Ampirik Bir Uygulama," ERC Working Papers 0402, ERC - Economic Research Center, Middle East Technical University, revised Jan 2004.
  • Handle: RePEc:met:wpaper:0402
    as

    Download full text from publisher

    File URL: http://erc.metu.edu.tr/en/system/files/menu/series04/0402.pdf
    File Function: First version, 2004
    Download Restriction: no
    ---><---

    More about this item

    Keywords

    Turkey; brain drain;

    JEL classification:

    • I2 - Health, Education, and Welfare - - Education
    • J61 - Labor and Demographic Economics - - Mobility, Unemployment, Vacancies, and Immigrant Workers - - - Geographic Labor Mobility; Immigrant Workers

    Statistics

    Access and download statistics

    Corrections

    All material on this site has been provided by the respective publishers and authors. You can help correct errors and omissions. When requesting a correction, please mention this item's handle: RePEc:met:wpaper:0402. See general information about how to correct material in RePEc.

    If you have authored this item and are not yet registered with RePEc, we encourage you to do it here. This allows to link your profile to this item. It also allows you to accept potential citations to this item that we are uncertain about.

    We have no bibliographic references for this item. You can help adding them by using this form .

    If you know of missing items citing this one, you can help us creating those links by adding the relevant references in the same way as above, for each refering item. If you are a registered author of this item, you may also want to check the "citations" tab in your RePEc Author Service profile, as there may be some citations waiting for confirmation.

    For technical questions regarding this item, or to correct its authors, title, abstract, bibliographic or download information, contact: Erol Taymaz (email available below). General contact details of provider: https://edirc.repec.org/data/ermettr.html .

    Please note that corrections may take a couple of weeks to filter through the various RePEc services.

    IDEAS is a RePEc service. RePEc uses bibliographic data supplied by the respective publishers.