IDEAS home Printed from https://ideas.repec.org/a/ihu/ihujur/v5y2020i2p153-169.html
   My bibliography  Save this article

Mukaddime'de İnsan Doğası ve Bilimsel Tarihin İmkanı

Author

Listed:
  • Egemen Kurtoğlu

    (Dokuz Eylül Üniversitesi)

Abstract

Filozofların insan doğası kavrayışları özellikle Batılı düşünürler açısından revaçta gözüken bir çalışma alanını oluşturmaktadır. Ancak Mukaddime'nin, içerdiği insan doğası anlayışı bakımından dakik bir araştırması yapılmamış görünür. Oysa Mukaddime'nin sunduğu tarihsel-toplumsal yaşamın olgu ve olaylarını anlamak açısından, filozofun tevarüs ettiği İslami ilimler ve felsefe geleneği içinde merkezi bir rol üstlenen nefs anlayışının özel bir yeri vardır. Bu makalenin savunduğu iddia, İbn Haldun'un ilmu'n-nefs paradigmasında yarattığı kırılmanın Mukaddime'de önerilen bilimsel tarih ve toplum teorisi için bir zemin niteliğinde olmasıdır. Bu bağlamda, makalede ilk olarak insan doğasına işaret eden nefs, fıtrat vb. kavramların Mukaddime'de aldığı atıflara değinilirken, daha sonra ise İbn Haldun'un temel tezleri açısından bu atıfların değerlendirmesi yapılacaktır. Böylece, İbn Haldun'un felsefi sisteminde insan doğasının içeriksiz niteliği de açığa çıkacaktır.

Suggested Citation

  • Egemen Kurtoğlu, 2020. "Mukaddime'de İnsan Doğası ve Bilimsel Tarihin İmkanı," Journal of Ibn Haldun Studies [İbn Haldun Çalışmaları Dergisi], Ibn Haldun University, vol. 5(2), pages 153-169, July.
  • Handle: RePEc:ihu:ihujur:v:5:y:2020:i:2:p:153-169
    DOI: 10.36657/ihcd.2020.71
    as

    Download full text from publisher

    File URL: https://journal.ihu.edu.tr/index.php/ihu1/article/view/82
    Download Restriction: no

    File URL: https://doi.org/10.36657/ihcd.2020.71
    Download Restriction: no

    File URL: https://libkey.io/10.36657/ihcd.2020.71?utm_source=ideas
    LibKey link: if access is restricted and if your library uses this service, LibKey will redirect you to where you can use your library subscription to access this item
    ---><---

    Corrections

    All material on this site has been provided by the respective publishers and authors. You can help correct errors and omissions. When requesting a correction, please mention this item's handle: RePEc:ihu:ihujur:v:5:y:2020:i:2:p:153-169. See general information about how to correct material in RePEc.

    If you have authored this item and are not yet registered with RePEc, we encourage you to do it here. This allows to link your profile to this item. It also allows you to accept potential citations to this item that we are uncertain about.

    We have no bibliographic references for this item. You can help adding them by using this form .

    If you know of missing items citing this one, you can help us creating those links by adding the relevant references in the same way as above, for each refering item. If you are a registered author of this item, you may also want to check the "citations" tab in your RePEc Author Service profile, as there may be some citations waiting for confirmation.

    For technical questions regarding this item, or to correct its authors, title, abstract, bibliographic or download information, contact: Sönmez Çelik (email available below). General contact details of provider: https://edirc.repec.org/data/ibihutr.html .

    Please note that corrections may take a couple of weeks to filter through the various RePEc services.

    IDEAS is a RePEc service. RePEc uses bibliographic data supplied by the respective publishers.