IDEAS home Printed from https://ideas.repec.org/a/awf/journl/y2020i1-2p148-159.html
   My bibliography  Save this article

Învăţarea pragmatică ca efect al implicaţiilor societale

Author

Listed:
  • Tatiana Callo

Abstract

Subiectul articolului are ca centru de greutate procesul educaţional, dar autorul nu încearcă o prezentare exhaustivă, ci îl interesează acele aspecte care trimit în mod evident către pragmatică. Tematica articolului este aceea de a reconstitui pasul argumentativ care pare a lipsi din experienţa educaţională de la noi și a merge pe unele provocări cu care se confruntă educaţia în ziua de azi: cele pedagogico-societale. Împărtășirea unor strategii educaţionale au scopul de a susţine depășirea problemelor de vorbire, care se fac tot mai evidente în contextul relaţiilor sociale. Motivul pentru care autorul a abordat problematica pragmaticii în raport cu învăţarea este unul funcţional. Tratarea în alt mod nu este o modă, ci este o valoare. De aceea, pentru a răspunde cerinţelor societăţii prezente, mijlocul de „a merge” înainte este unul benefic. Aducând discuţia mai aproape de practica școlară, vom observa că, în majoritatea cazurilor, pragmatica oscilează între categoria de acţiune și cea a limbajului. Legând pragmatica de învăţare, ca problemă și ca practică, am considerat că învăţarea pragmatică începe odată cu apariţia explicită a noilor orientări în educaţie și constă, în ultimă instanţă, în participarea la construcţia propriului parcurs cognitiv. Ea este, din acest punct de vedere, o acţiune „deschisă”, care va dura atât timp cât vorbește și acţionează fi inţa umană. Poziţia metodologică din care autorul a considerat că poate îndeplini mai bine obiectivele propuse este cea a analizei neformale, promovând spiritul critic de gândire, propriu filosofiei analitice. Totodată, s-a încercat îmbinarea demersului critic de clarificare conceptuală specific acestei filosofii cu tehnica postmodernistă a juxtapunerii ideilor prin colaj de citări sau parafraze. Această tehnică a fost utilizată mai mult ca instrument persuasiv, și nu ca asumare a unui mod de filosofare, valorizând-o sub formă de procedură analitică cu efecte benefice în planul argumentării.

Suggested Citation

  • Tatiana Callo, 2020. "Învăţarea pragmatică ca efect al implicaţiilor societale," Intellectus, State Agency on Intellectual Property (AGEPI), issue 1-2, pages 148-159, July.
  • Handle: RePEc:awf:journl:y:2020:i:1-2:p:148-159
    as

    Download full text from publisher

    File URL: https://agepi.gov.md/sites/default/files/intellectus/34_Intellectus_1-2_2020_148-159.pdf
    Download Restriction: no
    ---><---

    Corrections

    All material on this site has been provided by the respective publishers and authors. You can help correct errors and omissions. When requesting a correction, please mention this item's handle: RePEc:awf:journl:y:2020:i:1-2:p:148-159. See general information about how to correct material in RePEc.

    If you have authored this item and are not yet registered with RePEc, we encourage you to do it here. This allows to link your profile to this item. It also allows you to accept potential citations to this item that we are uncertain about.

    We have no bibliographic references for this item. You can help adding them by using this form .

    If you know of missing items citing this one, you can help us creating those links by adding the relevant references in the same way as above, for each refering item. If you are a registered author of this item, you may also want to check the "citations" tab in your RePEc Author Service profile, as there may be some citations waiting for confirmation.

    For technical questions regarding this item, or to correct its authors, title, abstract, bibliographic or download information, contact: AGEPI (email available below). General contact details of provider: https://agepi.gov.md/ .

    Please note that corrections may take a couple of weeks to filter through the various RePEc services.

    IDEAS is a RePEc service. RePEc uses bibliographic data supplied by the respective publishers.