IDEAS home Printed from https://ideas.repec.org/a/iif/iifjrn/v22y2007i252p135-143.html
   My bibliography  Save this article

Post Keynesyen gelir ve para arzı modeli: 1980-2003 Türkiye deneyimi

Author

Listed:
  • Mehmet Fatih CİN

    (Çukurova Üniversitesi)

  • Görkemli DEMİREL

    (Çukurova Üniversitesi)

Abstract

Heterodoks iktisat okullarından Post-Keynesyen iktisat teorisi ücretlerin belirlenmesi, emek piyasası ve ücretler ile enflasyon ilişkisi üzerine değişik görüşler öne sürmüştür. Gerçek dünyayı ampirik gözlemlere uygun olarak açıklamaya çalışan bu görüşlerden hareketle çalışmamızda Post Keynesyen milli gelir ve para arzı modellerinin ampirik olarak sınanması amaçlanmıştır. Keynes (1964), Weintraub (1981-82) ve Davidson (1994) tarafından yapılan çalışmalarda Post Keynesyen gelir ve para arzı modeli otonom harcamaların pozitif bir fonksiyonu olarak tanımlanmıştır. Bu tanımdan hareketle Türkiye ekonomisi için bu teorik öngörünün geçerliliği Johansen eşbütünleşme tekniğiyle sınanmıştır. Çalışmamız Keynes (1964), Weintraub (1981-82) ve Davidson (1994) tarafından ortaya koyulan teorik öngörüyü desteklemektedir: milli gelirin otonom harcamalara duyarlılığı 1.20 bulunurken M2 para arzı ile otonom harcamalar arasında da birim esnek bir ilişki olduğu gözlemlenmiştir. Çalışmamızın literatüre katkısı Türkiye’de Post Keynesyen düşünceyle uyumlu olarak otonom harcamaların milli gelir düzeyi ve para arzını etkileyebilme gücü olduğunun ortaya koyulmasıdır.

Suggested Citation

  • Mehmet Fatih CİN & Görkemli DEMİREL, 2007. "Post Keynesyen gelir ve para arzı modeli: 1980-2003 Türkiye deneyimi," Iktisat Isletme ve Finans, Bilgesel Yayincilik, vol. 22(252), pages 135-143.
  • Handle: RePEc:iif:iifjrn:v:22:y:2007:i:252:p:135-143
    as

    Download full text from publisher

    To our knowledge, this item is not available for download. To find whether it is available, there are three options:
    1. Check below whether another version of this item is available online.
    2. Check on the provider's web page whether it is in fact available.
    3. Perform a search for a similarly titled item that would be available.

    More about this item

    Keywords

    post keynesyen makro model; johansen eşbütünleşme tekniği; türkiye;
    All these keywords.

    JEL classification:

    • E12 - Macroeconomics and Monetary Economics - - General Aggregative Models - - - Keynes; Keynesian; Post-Keynesian; Modern Monetary Theory
    • C32 - Mathematical and Quantitative Methods - - Multiple or Simultaneous Equation Models; Multiple Variables - - - Time-Series Models; Dynamic Quantile Regressions; Dynamic Treatment Effect Models; Diffusion Processes; State Space Models

    Statistics

    Access and download statistics

    Corrections

    All material on this site has been provided by the respective publishers and authors. You can help correct errors and omissions. When requesting a correction, please mention this item's handle: RePEc:iif:iifjrn:v:22:y:2007:i:252:p:135-143. See general information about how to correct material in RePEc.

    If you have authored this item and are not yet registered with RePEc, we encourage you to do it here. This allows to link your profile to this item. It also allows you to accept potential citations to this item that we are uncertain about.

    We have no bibliographic references for this item. You can help adding them by using this form .

    If you know of missing items citing this one, you can help us creating those links by adding the relevant references in the same way as above, for each refering item. If you are a registered author of this item, you may also want to check the "citations" tab in your RePEc Author Service profile, as there may be some citations waiting for confirmation.

    For technical questions regarding this item, or to correct its authors, title, abstract, bibliographic or download information, contact: Ali Bilge (email available below). General contact details of provider: http://iif.com.tr .

    Please note that corrections may take a couple of weeks to filter through the various RePEc services.

    IDEAS is a RePEc service. RePEc uses bibliographic data supplied by the respective publishers.