IDEAS home Printed from https://ideas.repec.org/a/iif/iifjrn/v20y2005i236p50-64.html
   My bibliography  Save this article

Uluslar Arası Finansal Piyasalardaki Yasal Düzenlemeler Ve Basel Iı’Ye Uyum Süreci

Author

Listed:
  • Feridun KAYA

    (Asya Finans)

  • Murat BEŞİNCİ

    (Zonguldak Karaelmas Üniversitesi)

Abstract

Küreselleşme neticesinde uluslararası rekabet çok artmıştır. Pek çok sektördeki riskler çok çeşitlenmiş ve karmaşık bir hale gelmiştir. Bu risklerin yönetiminin ve sektörün gözetim ve denetiminin verimli ve etkin bir şekilde yapılması gerekmektedir. Bu nedenle Bank for International Settlements (BIS) ve uluslararası etkin finansal kurumların önderliğinde risk yönetim sistemleri, metodolojileri ve teknolojileri geliştirilmeye başlanmıştır. BIS’ in 1988 yılında yayımladığı sermaye yeterliliğinin ölçülmesi hakkındaki tebliğ, bu konuda bir başlangıç noktası oluşturmaktadır. Kilometre taşı niteliğindeki bu tebliğin revizyonu, 1993 ve 1996 yıllarında yine BIS tarafından ve sektördeki gelişmeler göz önüne alınarak gerçekleştirilmiştir. Ancak teknolojide ve finansal piyasalarda sürekli gelişmeler yaşanması neticesinde ilk tebliğ, yayımlanmasının üzerinden 10 yıl geçtikten sonra çok yetersiz kalmaya başlamış, yeni bir yapıya ve yeni bir yaklaşıma gereksinim doğmuştur. Özellikle Avrupa ile, dolayısıyla da dünya ile entegre olmaya çalışan Türkiye’yi ve Türk Bankacılığını yakından ilgilendiren bu düzenlemeler 2004 yılında son halini almıştır. Basel II olarak adlandırılan yeni düzenlemenin 2006 sonunda G-10 ve AB’de, 2007 itibariyle de gelişmekte olan ülkelerde uygulanmaya başlanması beklenmektedir.

Suggested Citation

  • Feridun KAYA & Murat BEŞİNCİ, 2005. "Uluslar Arası Finansal Piyasalardaki Yasal Düzenlemeler Ve Basel Iı’Ye Uyum Süreci," Iktisat Isletme ve Finans, Bilgesel Yayincilik, vol. 20(236), pages 50-64.
  • Handle: RePEc:iif:iifjrn:v:20:y:2005:i:236:p:50-64
    as

    Download full text from publisher

    To our knowledge, this item is not available for download. To find whether it is available, there are three options:
    1. Check below whether another version of this item is available online.
    2. Check on the provider's web page whether it is in fact available.
    3. Perform a search for a similarly titled item that would be available.

    More about this item

    Keywords

    bıs; risk yönetimi; basel ıı;
    All these keywords.

    JEL classification:

    • F23 - International Economics - - International Factor Movements and International Business - - - Multinational Firms; International Business
    • M21 - Business Administration and Business Economics; Marketing; Accounting; Personnel Economics - - Business Economics - - - Business Economics

    Statistics

    Access and download statistics

    Corrections

    All material on this site has been provided by the respective publishers and authors. You can help correct errors and omissions. When requesting a correction, please mention this item's handle: RePEc:iif:iifjrn:v:20:y:2005:i:236:p:50-64. See general information about how to correct material in RePEc.

    If you have authored this item and are not yet registered with RePEc, we encourage you to do it here. This allows to link your profile to this item. It also allows you to accept potential citations to this item that we are uncertain about.

    We have no bibliographic references for this item. You can help adding them by using this form .

    If you know of missing items citing this one, you can help us creating those links by adding the relevant references in the same way as above, for each refering item. If you are a registered author of this item, you may also want to check the "citations" tab in your RePEc Author Service profile, as there may be some citations waiting for confirmation.

    For technical questions regarding this item, or to correct its authors, title, abstract, bibliographic or download information, contact: Ali Bilge (email available below). General contact details of provider: http://iif.com.tr .

    Please note that corrections may take a couple of weeks to filter through the various RePEc services.

    IDEAS is a RePEc service. RePEc uses bibliographic data supplied by the respective publishers.