IDEAS home Printed from https://ideas.repec.org/a/iif/iifjrn/v19y2004i217p46-63.html
   My bibliography  Save this article

Türkiye’nin Sürdürülebilir Kalkınma Olanakları Ve Strateji Önerileri

Author

Listed:
  • Yücel ÇAĞLAR

    (Milli Prodüktivite Merkezi)

Abstract

Türkiye’nin, yersel konumu ve içinde bulunduğu ekolojik koşullar ile nüfus varlığı yönünden gözardı edilemeyecek kalkınma gizilgücüne sahip olduğu bilinmektedir. Ancak, çeşitli nedenlerle bu gizilgücü gerektiğince kullanamadığı ve kimi alanlarda da hızla tükettiği de bilinen bir başka gerçekliktir: Anayasal bir zorunluluk olmasına karşın kalkınmanın tüm boyutlarıyla planlanması ve hazırlanan planların uygulanması sırasında yaşanan olumsuzluklar, uluslararası ekonomik ilişkilerin niteliği, “sürdürülebilir” üretimi öne çıkarmayan ekonomik politikalar, demokratikleşme sorunlarının aşılamamış olması, AR-GE etkinliklerine yeterince ağırlık verilmemesi ve dolayısıyla da işgücünün düşük verimlilik düzeyi vb kısıtlar Türkiye’nin yeterince hızlı, toplumsal ve yersel olarak dengeli biçimde kalkınabilmesini güçleştirmektedir. i) Tüm doğal, tarihsel, toplumsal ve kültürel olanaklarının nitelik ve niceliğinin belirlenmesi; ii) bu olanakların ülkenin ve dünyanın ekonomik, toplumsal, kültürel ve siyasal koşulları da göz önünde bulundurularak verimli biçimde değerlendirilmesine yönelik kalkınma politikalarının geliştirilmesi; iii) bu politikaların ülkesel, bölgesel ve sektörel düzeylerde entegre kalkınma planların hazırlanması ve uygun kamusal yapılanmaların yönlendiriciliği ve gözetiminde uygulanmasıyla bu güçlüklerin aşılması büyük ölçüde kolaylaşabilecektir. Bildiride, bu tezlerin içeriği ve dayanakları somutlaştırılmaya tartışılmaktadır.

Suggested Citation

  • Yücel ÇAĞLAR, 2004. "Türkiye’nin Sürdürülebilir Kalkınma Olanakları Ve Strateji Önerileri," Iktisat Isletme ve Finans, Bilgesel Yayincilik, vol. 19(217), pages 46-63.
  • Handle: RePEc:iif:iifjrn:v:19:y:2004:i:217:p:46-63
    as

    Download full text from publisher

    To our knowledge, this item is not available for download. To find whether it is available, there are three options:
    1. Check below whether another version of this item is available online.
    2. Check on the provider's web page whether it is in fact available.
    3. Perform a search for a similarly titled item that would be available.

    More about this item

    Statistics

    Access and download statistics

    Corrections

    All material on this site has been provided by the respective publishers and authors. You can help correct errors and omissions. When requesting a correction, please mention this item's handle: RePEc:iif:iifjrn:v:19:y:2004:i:217:p:46-63. See general information about how to correct material in RePEc.

    If you have authored this item and are not yet registered with RePEc, we encourage you to do it here. This allows to link your profile to this item. It also allows you to accept potential citations to this item that we are uncertain about.

    We have no bibliographic references for this item. You can help adding them by using this form .

    If you know of missing items citing this one, you can help us creating those links by adding the relevant references in the same way as above, for each refering item. If you are a registered author of this item, you may also want to check the "citations" tab in your RePEc Author Service profile, as there may be some citations waiting for confirmation.

    For technical questions regarding this item, or to correct its authors, title, abstract, bibliographic or download information, contact: Ali Bilge (email available below). General contact details of provider: http://iif.com.tr .

    Please note that corrections may take a couple of weeks to filter through the various RePEc services.

    IDEAS is a RePEc service. RePEc uses bibliographic data supplied by the respective publishers.