IDEAS home Printed from https://ideas.repec.org/a/ege/journl/v14y2014i1p147-161.html
   My bibliography  Save this article

Halka Acik ve Halka Acik Olmayan Isletmeler Yonuyle Tekduzen Muhasebe Sistemi ve Altman Z Skor Modellerinin Uygulanabilirligi

Author

Listed:
  • Fevzi Serkan OZDEMIR

    (Ondokuz Mayis Universitesi, Iktisadi ve Idari Bilimler Fakultesi, Isletme Bolumu)

Abstract

Turkiye’de tekduzen muhasebe sistemi (TDMS) gelistirme yonundeki calismalarin 40 yilin uzerinde bir gecmisi vardir. Kita Avrupasi gelenegine uygun olarak vergi duzenlemelerinin etkisi altinda sekillendirilmis olan bu sistem, niteligi bakimindan halka acik olsun-olmasin, banka, sigorta sirketleri gibi finansal kuruluslar haric her isletmede, halen, en azindan yasal bildirimlerin ekinde sunulmak uzere hazirlanan finansal tablolara temel teskil etmektedir. TDMS’nin gunumuz itibariyle yalnizca vergi matrahinin dogru belirlenmesine hizmet ettigi gorusu agirlik kazanmis olsa da, bu sistemin uretilen finansal bilginin kalitesi bakimindan daha guclu bir alternatifinin bulunmadigi donemde, isletmeye dair karar verecek olanlarin yapilandirdiklari kararlara isik tutan tek zorunlu paradigma oldugu unutulmamalidir. Ayrica gunumuz acisindan bakildiginda, halka acik isletmeler icin uluslararasi finansal raporlama standartlarini temel alan, zorunlu ikincil bir raporlama sistemi, bu isletmelere dair karar verecek olanlarin bilgi ihtiyaclarina daha uygun bir raporlama zemini hazirlamis olsa da, halka acik olmayan isletmeler icin TDMS tek anahtar olma rolunu surdurmektedir. Bu durum halka acik olan ve olmayan isletmeleri kiyaslama noktasinda TDMS’yi onemli kilarken, Altman Z Skor gibi halka acik olmayan isletmeler icin gelistirilmis olan modellerin de ampirik olarak sinanabilmesinin tek yolu olmaktadir. Bu calismanin amaci da TDMS’ye dayali finansal veriler altinda Altman Z, Z’ ve Z” Skor modellerinden hem halka acik olan hem de halka acik olmayan isletmeler yonuyle basvurulabilir olan Z’ ve Z” Skor modellerinin, Turkiye icin uygulanabilirliklerinin ampirik olarak degerlendirilmesidir.

Suggested Citation

  • Fevzi Serkan OZDEMIR, 2014. "Halka Acik ve Halka Acik Olmayan Isletmeler Yonuyle Tekduzen Muhasebe Sistemi ve Altman Z Skor Modellerinin Uygulanabilirligi," Ege Academic Review, Ege University Faculty of Economics and Administrative Sciences, vol. 14(1), pages 147-161.
  • Handle: RePEc:ege:journl:v:14:y:2014:i:1:p:147-161
    as

    Download full text from publisher

    File URL: http://www.onlinedergi.com/makaledosyalari/51/pdf2014_1_11.pdf
    Download Restriction: no

    File URL: http://onlinedergi.com/arsiv/arsivDetay.aspx?yil=2014&peryot=1
    File Function: Website of the journal issue
    Download Restriction: no
    ---><---

    Corrections

    All material on this site has been provided by the respective publishers and authors. You can help correct errors and omissions. When requesting a correction, please mention this item's handle: RePEc:ege:journl:v:14:y:2014:i:1:p:147-161. See general information about how to correct material in RePEc.

    If you have authored this item and are not yet registered with RePEc, we encourage you to do it here. This allows to link your profile to this item. It also allows you to accept potential citations to this item that we are uncertain about.

    We have no bibliographic references for this item. You can help adding them by using this form .

    If you know of missing items citing this one, you can help us creating those links by adding the relevant references in the same way as above, for each refering item. If you are a registered author of this item, you may also want to check the "citations" tab in your RePEc Author Service profile, as there may be some citations waiting for confirmation.

    For technical questions regarding this item, or to correct its authors, title, abstract, bibliographic or download information, contact: Baris Gök (email available below). General contact details of provider: https://edirc.repec.org/data/iiegetr.html .

    Please note that corrections may take a couple of weeks to filter through the various RePEc services.

    IDEAS is a RePEc service. RePEc uses bibliographic data supplied by the respective publishers.