IDEAS home Printed from https://ideas.repec.org/a/ege/journl/v11y2011ispecialissuep95-112.html
   My bibliography  Save this article

Taylor Kurali: Turkiye icin Bir Vektor Otoregresif Model Analizi

Author

Listed:
  • Fuat LEBE

    (Bozok Universitesi, Iktisadi ve Idari Bilimler Fakultesi, Iktisat Bolumu)

  • Tayfur BAYAT

    (Inonu Universitesi, Iktisadi ve Idari Bilimler Fakultesi, Iktisat Bolumu)

Abstract

Son zamanlarda merkez bankalari para politikasi stratejilerini, duruma gore politikalar yerine acikca belirlenmis kurallara dayali olarak belirleme egilimindedir. Merkez bankalarinin uyguladýklarý politikalarin tahmin edilebilir olabilmesinin en basit yolu, politika uygulamalarinin merkez bankasinin gelistirdigi basit kurallara gore yurutulmesidir. Merkez bankalarinca yurutulen para politikasinin daha fazla tahmin edilebilir kilinmasi, ekonomik birimleri politika surprizlerine karsi kendilerini garantiye almak zorunda birakmamakta ve politika uygulamalarinin topluma yansiyacak maliyetini azaltabilmektedir. Optimal bir politika kurali karmasik modellere dayali olabilmektedir. Fakat karmasik modeller, duruma gore politikalarin neden oldugu problemlerin cozumunu zorlastirabilir,hatta imkânsizlastirabilir. Cunku karmasik kurallar icin ihtiyac duyulan tum bilgi halk tarafindan takip edilemeyecektir. Taylor Kurali gibi basit kurallar ise daha kolay anlasilabilmekte ve uygulanabilmektedir. Bununla birlikte, Orijinal Taylor Kural’inda döviz kuru yer almamaktadir. Bu calismada ise, Taylor Kurali doviz kurunu da icerecek sekilde genisletilmistir. Bu nedenle, bazi gelismis ulkeler icin gecerli olan Taylor Kurali’ni Turkiye icin gecerliligini Genisletilmis Taylor bilgi setini olusturan degiskenler kullanilarak arastirilmasi amaclanmaktadir. Ancak, bu calisma mevcut literaturden farkli olarak Turkiye icin Taylor Kurali’nin gecerliligi cesitli faiz oranlarina gore model denemeleri yapilarak test edilmeye calisilacaktir. Bu amacla, arastirmada 1986:5-2010:9 donemini kapsayan aylik veriler kullanilarak VAR yontemiyle analiz yapilmistir. Yapilan analiz sonucu, her uc model icin olmasa da genelde Turkiye’de faizlerin Taylor Kurali’na bagliymis gibi hareket ettigi soylenebilir. Ayrica, para politikasi araci olarak MB’nin kisa vadeli krediler icin ongordugu reeskont faiz orani temel alinarak yurutuldugunde daha istenir sonuclar vermesinden dolayi politika yapicilarinin Turkiye icin bu politika seceneginin dikkate almasi gerektigi ifade edilebilir.

Suggested Citation

  • Fuat LEBE & Tayfur BAYAT, 2011. "Taylor Kurali: Turkiye icin Bir Vektor Otoregresif Model Analizi," Ege Academic Review, Ege University Faculty of Economics and Administrative Sciences, vol. 11(Special I), pages 95-112.
  • Handle: RePEc:ege:journl:v:11:y:2011:i:specialissue:p:95-112
    as

    Download full text from publisher

    File URL: http://www.onlinedergi.com/makaledosyalari/51/pdf2011_5_9.pdf
    Download Restriction: no

    File URL: http://onlinedergi.com/eab/arsiv/arsivDetay.aspx?yil=2011&peryot=5
    File Function: Website of the journal issue
    Download Restriction: no
    ---><---

    Corrections

    All material on this site has been provided by the respective publishers and authors. You can help correct errors and omissions. When requesting a correction, please mention this item's handle: RePEc:ege:journl:v:11:y:2011:i:specialissue:p:95-112. See general information about how to correct material in RePEc.

    If you have authored this item and are not yet registered with RePEc, we encourage you to do it here. This allows to link your profile to this item. It also allows you to accept potential citations to this item that we are uncertain about.

    We have no bibliographic references for this item. You can help adding them by using this form .

    If you know of missing items citing this one, you can help us creating those links by adding the relevant references in the same way as above, for each refering item. If you are a registered author of this item, you may also want to check the "citations" tab in your RePEc Author Service profile, as there may be some citations waiting for confirmation.

    For technical questions regarding this item, or to correct its authors, title, abstract, bibliographic or download information, contact: Baris Gök (email available below). General contact details of provider: https://edirc.repec.org/data/iiegetr.html .

    Please note that corrections may take a couple of weeks to filter through the various RePEc services.

    IDEAS is a RePEc service. RePEc uses bibliographic data supplied by the respective publishers.